2015. február 15., vasárnap

HÁZI MAJONÉZ

Salátákhoz mindig házi majonézt használok. Talán macerásnak tűnhet elkészíteni, de megéri mindenképpen, hiszen gazdaságosabb is, és az íze is finomabb, sőt magunk alakíthatjuk a hozzávalók arányával.

Hozzávalók

1 nagy pohár tejföl
6 tojás
porcukor
1 evőkanál mustár
ecet
3-4 evőkanál majonéz (bolti)

Elkészítés

A tojásokat megfőzöm. A sárgáját robotgéppel összetöröm. Hozzákeverek egy evőkanál mustárt, egy teáskanálnyi porcukrot és egy kupak ecetet. Ezután hozzáadom a tejfölt, majd 3-4 evőkanálnyi tubusos majonézt és jól összedolgozom. Ez az adag kb. 1-1,5 kg francia vagy krumplisalátához elég. Ha többre van szükségünk akkor arányosan növeljük a hozzávalók mennyiségét. 
Francia -és krumplisalátákhoz mindig ezt használom. 
Most éppen krumplisalátát készítettem. Ehhez általában héjában főzöm meg a krumplit, így az íze édesebb marad, én így jobban szeretem. A megfőtt krumplit karikára vágom és a majonézzel rétegezve tálba teszem. Arra kell ügyelni, hogy minden krumpliréteget sózzunk meg, máskülönben sótlan lesz és ízetlen. Természetesen, ha sós vízben összekarikázva főzzük meg, akkor nem kell sózni a rétegek között. A tojásfehérjét felkockázva a sali tetejére szórom. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése