2018. február 3., szombat

HÓKIRÁLYNŐ SZELET

Már a neve is különleges, az íze pedig igazán finom. Bár minden hozzávaló adott, hiszen finom főzött krém, könnyű piskótával és tejszínhabbal csakis nyerő lehet. Jó választás lehet vendégfogadásra vagy akár tortának is. Valójában gazdaságos is, főleg a mostani tojás ár mellett, hiszen mindössze 5 tojásból a krémet és a piskótát is elkészítjük. Bátran ajánlom, persze nem egy villámgyors sütemény, hiszen a hűlés, majd a pihentetés időigényes, viszont közben bármi mást is csinálhatunk. A küllemre nem igazán figyeltem, mivel a két színű krém aránya nem volt egyforma, valahogy több lett a csokis, ami viszont az ízén mit sem változtatott. 

Hozzávalók

4 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
5 tojásfehérje
3 evőkanál olaj
1 csomag sütőpor

A krémhez
4 evőkanál liszt
15 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor
5 tojássárgája
0,5l tej
1 tábla étcsokoládé
20 dkg margarin
25 dkg háztartási keksz
tej a keksz mártogatásához

A tetejére
tejszínhab
fél tábla étcsoki

Elkészítés

Szétválasztom a tojásokat. A fehérjét félreteszem, mert először a krémalapot készítem el. Ehhez a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a lisztet és a cukrot a tejhez keverem, majd sűrűre főzöm. Közben a csokit lereszelem. Mikor elkészült a krém még forrón ketté szedem és az egyik feléhez keverem a lereszelt csokit. Ezután mindkét krémet félreteszem hűlni. Addig elkészítem a piskótát. Ehhez felverem a fehérjéket, majd hozzákeverem a cukrot, az olajat és a sütőport, majd kanalanként a lisztet. Sütőpapíros tepsibe simítom és megsütöm. 
Ha a krémek kihűltek robotgéppel felhabosítom a margarint, a felét a fehér krémhez, a másik felét a csokis krémhez keverem. 
Jöhet az összeállítás. A piskótára kenem a csokis krémet, majd a kekszeket egyenként tejbe mártogatva ráhelyezem a krémre. Erre rákenem a fehér krémet, majd a hűtőbe teszem egy órára. 
A tejszínhabot felverem és a sütire kenem, egy kiskanállal mintát nyomkodok bele, majd ráreszelek fél tábla étcsokit. b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1 megjegyzés: