2015. január 24., szombat

TÚRÓS PAPUCS A KÜSZÖB ALÓL

Ellentétben más süteményekkel a túrósok esetében általában még a sütés előtt tíz perccel sem tudom mit fogok sütni. Viszont tudatosan készülök a sütésre. Már a reggeli péksütemény vásárlásakor bedobom a kosaramba a két csomag túrót, így akár egy fél napom is lehetne eldönteni, hogy mi legyen belőle. De valahogy sosem megy ilyen könnyen. Ma sem volt ez másképpen. Két csomag túró  a kosárban és az elhatározás a fejemben. Aztán délután lázasan lapozgattam a receptes gyűjteményemet, míg rátaláltam erre a finom papucsra, amit azért is szeretek, mert nagyon sok benne a töltelék, omlós és ellenállhatatlanul finom! Nem a legszebb, főleg az én kivitelezésemben, de az íze mindenért kárpótol. 
Az elnevezésnek története van, de ezt az érdekességet csak a recept végén osztom meg. :-)


Hozzávalók

40 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojássárgája
3 evőkanál tejföl

A töltelékhez

50 dkg túró
20 dkg cukor
8 dkg puha margarin
1 cs vaníiás cukor
4 evőkanál liszt
3 tojássárgája


Elkésztés

A lisztben elmorzsolom a margarint, majd hozzáadom a cukrot és a sütőport, ezt is belekeverem. Ezután hozzáadom a tojássárgákat és tejfölt és tésztává gyúrom.
A töltelékhez a margarint robotgéppel elkeverem a cukorral majd hozzáadom a túrót lisztet és tojásokat. Ezután a tésztát két cipóra osztom. Az egyik cipót kinyújtom és kb. 10X10 cm-es kockákra vágom. A kockákba egy csík tölteléket teszek és a sarkokat behajtom, hogy úgy nézzen ki mint egy strandpapucs.  Ugyanígy járok el a másik cipóval is. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on arany barnára sütöm.
És, hogy miért is az a süti neve ami. Eredeti neve túrós papucs, viszont én kicsit sok tölteléket teszek a tésztába, ezért az a meleg miatti tágulástól természetesen utat enged magának és szépen kifolyik mindkét nyitott oldalon. Ezért a kis papucsom a sütés végére általában annyira ellaposodik mintha a küszöb alól húztam volna elő. Hát ezért lett a neve túrós papucs a küszöb alól. :-)



 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése