2015. január 20., kedd

Csonkáné Potocska Judit: GONDOLATOK A HÁZI SAJTRÓL

Sok ijesztő cikk kering itt a Neten is kisebb, nagyobb üzemekben előállított sajtok minőségéről. Mi mindent tartalmaznak annak érdekében, hogy piacképesek, sokáig eltarthatók legyenek! Nos, van lehetőségünk házilag készíteni sajtot. Igaz, ez nem reszelhető, sajtos stanglit, sajtszószt.. nem lehet csinálni belőle, de sokoldalúan felhasználható, finom étel. Tehát ezután is szükségünk lesz "bolti" sajtra is, de ilyenkor vegyünk jobb minőségűt. Én nem bírom a tejet fogyasztani (tejsavó) sem nyersen, sem forralva. Ezt a sajtot rendszeresen készítem, eszem. Hihetetlenül egyszerű megcsinálni! Hosszabb idő leírni.. HÁZI SAJT Kizárólag házi tejet használjunk - a bolti nem az, amit gondolunk róla! 2 liter tejet felteszek forralni.Közben előveszem a fűszereket, amivel ízesíteni akarom. Kizárólag szárított, morzsolt zöld fűszereket kell használni, hogy néhány napig elálljon. Ilyen íz-összeállítások: petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors. Kapor, kurkuma, színes bors. Bazsalikom, kurkuma, fehér bors.
Sokféleképp variálható - ízlés szerint. Kurkumát mindig teszek bele, mert szép, sárga színt ad a sajtnak, és számos jótékony hatása van a szervezetre. A kiválasztott fűszereket a tejbe szórom, így a szárítottak is puhulnak, míg a tej felforr. Amikor kész, leveszem a lángról és 3 cl ecetet mérek ki (röviditalos pohárban). Mielőtt beleöntöm, megkeverem, hogy a fűszerek egyenletesen kavarogjanak a tejben. Ezután már nem szabad kevergetni. Néhány másodpercen belül összeáll. Merőkanállal óvatosan az előkészített sűrű szövésű szűrőbe szedem, majd a merőkanál aljával óvatosan tömörítem (megnyomkodom). Ebben hagyom kihűlni, majd papírtörlőbe csomagolom kb. 1 órára, így teszem a hűtőbe. Ez még összeszedi a fölösleges nedvességet. Végül egy tároló edénybe teszem. 4-5 napig eláll. Én nem szeretem az ecet szagát, de ettől nem kell tartani. Mire kihűl, semmi sem érezhető ebből!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése