2015. január 24., szombat

SAJTOS-SONKÁS KIFLI

Mostanában nem telhet el úgy hétvége, hogy valami kelt tésztát ne süssek. Talán a téli hideg az oka, nem tudom, de nyáron valahogy nincs kedvem keleszteni, sőt nagyon még sütni sem, megelégszem a gyümikrémessel az éppen aktuális nyári gyümölccsel vegyítve. Télen szeretek bent lenni a meleg konyhában, és várni amíg a tészta szépen megkel a tűzhely közelében. Ilyenkor teszek-veszek , blogolok, valahogy nyugodtabban telik az idő mint a nyári forróságban.  
Ma egy töltött finomságot sütöttem, igaz egy kicsit időigényes a kelesztés miatt, de nagyon nyerő volt a "zsűri" körében, tehát megérte a fáradozást. 

Hozzávalók

40 dkg liszt
15 dkg margarin
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só

A töltelékhez

15 dkg sonka
5 dkg reszelt sajt
1 teáskanál mustár
1 teáskanál tejföl
+ reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítés

A lisztben elmorzsolom a margarint, hozzáadom a sót és a tojássárgáját. A tejhez hozzáadom a cukrot és langyosra melegítem, majd felfuttatom benne az élesztőt, ezután a lisztes keverékhez adom és tésztává gyúrom. Ha túl kemény lenne a tészta lehet hozzáadni egy kanálnyi tejfölt. A tésztát letakarva egy órán át meleg helyen kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. A sonkát nagyon apróra vágom, vagy ledarálom, hozzáadom a reszelt sajtot, majd elkeverem benne a mustárt és a tejfölt. Amíg a tészta kel a tölteléket hűtőbe teszem. 
Mikor a tészta megkelt négy cipóra osztom.  A cipót fél cm vastagságú kerek formára nyújtom. Derelyevágóval 8 cikkre osztom. A cikkek végére halmozok a sonkás töltelékből és feltekerem. Ugyanígy járok el a többi cipóval is. A kifliket meghajlítva sütőpapíros tepsibe rakom, megkenem tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal, majd 180°C-on kb. 15 perc alatt arany barnára sütöm.

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése