2016. szeptember 17., szombat

ALMÁS LEPÉNY

Itt az almaszezon. Jó persze nyáron is van alma, de az inkább csak egy előszél. Az igazi most érik. Süteménybe mindenképpen az őszi alma ajánlott. Leszedtük hát mi is, el is raktuk télire a pincébe, de nincs is jobb ilyenkor, mint egy finom almás lepény frissen szedett almából. Neki is álltam reggel. Mint minden lepény ez is egyszerű és gyors, és nincs vele macera. Még főztem mellé egy jó kis bablevest, hogy teljes legyen a szombati ebéd. Éhen már nem halunk! 

Hozzávalók

50 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
2 tojás (ha kicsi akkor 3)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál tejföl
csipet só

Töltelék

1,5 kg alma
4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj

A lisztet elmorzsolom a vajjal, a cukorral, belekeverem a sütőport, a vaníliás cukrot, egy pici sót. Mikor már jól morzsálódik hozzáadom a 2 tojást és a tejfölt. Jól összegyúrom, majd fél órát a hűtőben pihentetem. Amíg a tészta pihen megpucolom az almát és lereszelem, rászórom a cukrot, a fahéjat és hagyom állni, hogy kiengedje a levét. Ezután a tésztát kiveszem a hűtőből és kettévágom, az egyik felét kinyújtom és tepsibe (sütőpapírra) teszem, villával megszurkálom majd előmelegített sütőbe teszem kb. 5 percre, hogy egy kicsit elősüljön, mert így nem fog elázni a tészta. Közben kinyújtom a másik darab tésztát. Kiveszem a sütőből, az almát jól kicsavarom és elterítem a tésztán, majd befedem a másik lappal, azt is megszurkálom villával majd 180°C-on aranybarnára sütöm. 


 

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése