2014. december 26., péntek

KELT KAKAÓS CSIGA

Van annak már 15 éve, hogy életemben először élesztős sütit próbáltam sütni. Mondanom sem kell borzalmasan sikerült. Hogy nem kelt meg apró hiba ahhoz képest, hogy olyan kemény és rossz lett, hogy a kutya sem ette meg. Szó szerint! Ezután évekig kerültem az élesztőt. Aztán úgy egy éve erőt vettem magamon. Azóta már nem félek az élesztőtől. A titka a megfelelő hőmérsékletű tej.


Hozzávalók

50 dkg liszt
8 dkg margarin olvasztva
3 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
4 dkg élesztő
1 vaníliás cukor
pici só
2,5-3 dl tej


Töltelékhez

2 ek kakaópor
4 ek kristálycukor
olaj

A tészta öntözéséhez:
1 dl forró tej
1 vaníliás cukor
1 ek kristálycukor cukor


Elkészítése

Az élesztőt 2,5 dl tejben 3 dkg cukorral felfuttatjuk,hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Egy konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Olajjal lekenjük, a cukorral összekevert kakaóval megszórjuk. Feltekerjük, mint a bejglit. 1,5 cm-es darabokat vágunk és 28 cm-es tortaformába tesszük szorosan egymás mellé. Hideg sütőbe tesszük, míg melegszik a sütő addig is kel (180°C). Szép arany barnára sütjük. Sütés közben a cukrokkal elkevert forró tejjel meglocsoljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése