2014. december 26., péntek

BARACKOS PITE

A barackos pite egy igazi nagymamás sütemény. Az a fajta, amit a nagyi akkor süt ha a hét közepén váratlanul beállít hozzá egy csapat unoka, akik persze mindig ki vannak éhezne a nagyi finomságaira. Ilyenkor gyorsan szétnéz a spájzban, ahol mindig akad egy kis liszt, cukor és tojás, és persze befőttek sorakoznak a polcon. Tökéletes alapanyagai egy gyors és egyszerű pitének. Ami kellően édes és kellően házias ízű ahhoz, hogy a kis lurkók kihúzzák vele a szokásos hétvégi sütésig.


Hozzávalók

(25 cm átmérőjű piteformához)
- körte vagy barack befőtt félbe vágva mag nélkül vagy friss érett gyümölcs megmosva/félbevágva)
- 26 dkg liszt
- 26 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg puha vaj
- 6 egész tojás

Elkészítés

1. A piteformát kivajazom és enyhén lisztezem. A gyümölcsöt kettévágom (befőttet leszűröm, lecsöpögtetem a levét) és a formába teszem úgy, hogy a vágott felülete legyen alul.
2. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával.
3. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverem,  majd folyamatosan hozzáadom a lisztes keveréket is, és alaposan összekeverem. A tésztamasszát a gyümölcs köré egyengetem.
4. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 20 percig sütöm. Kb. a sütési idő felénél, amikor a süti teteje már szép barna, akkor letakarom egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje, de belül még süljön. 
Porcukrozva tálalom. 

Én még gyorsan főztem hozzá 7dl tejből (hogy ne legyen kemény, hanem folyós ) és egy csomag pudingporból vaníliás pudingot és ezzel tálaltam. Nagyon fincsi süti!


Egy kis vaníliás puding nem rontja el az élvezetet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése