2016. április 16., szombat

LEKVÁROS BUKTA

A lekváros bukta mifelénk amolyan második fogás. Általában akkor sütjük, ha a leves nagyon tartalmas, mint például egy gulyás leves, vagy egy raguleves. A nagybetűs bukta baracklekvárral van töltve, de bármit használhatunk helyette, akár mákot, diót, túrót, vagy ez esetben házi szilva lekvárt. Nos ma egy igazán tartalmas bablevest főztem, amíg a bab puhára főtt el is készítettem egy tepsi buktát. 


Hozzávalók

3 dl tej
5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
30 dkg liszt
40 dkg rétesliszt
csipet só
1 db tojás, ha kisebb méretű akkor 2
10 dkg margarin

 A töltelékhez
lekvár

A kenéshez

15 dkg margarin

Elkészítés

A tejben elkeverem a cukrot, megmelegítem és felfuttatom benne az élesztőt. Közben a lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba teszem és összekeverem. Megolvasztom a margarint és ezt is a liszthez adom a tojással együtt, majd a felfuttatott élesztőt. Mindezt tésztává gyúrom, majd kelni hagyom fél órát. Mikor már szépen megkelt kinyújtom kb. fél cm vastagra, és felvágom kb. 8x8-as négyzetekre. Lekvárral megtöltöm és felgöngyölöm, a végeket összelapogatom. Felolvasztom a 15 dkg margarint. A tepsibe beleöntök kb. 8 dkg-ot és, elkenem benne. A buktákat beleforgatom a maradék margarinba és a tesibe fektetem egymás mellé. A buktákat fél órán át kelni hagyom a tepsiben.Majd 180°C-ra  előmelegített sütőben megsütöm- Porcukorral megszórva tálalom.

 

 

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése