Az alábbi receptet szintén Jutka nénitől kaptam. Ajánlom mindenki figyelmébe!
Sok ijesztő cikk kering itt a Neten is kisebb, nagyobb üzemekben
előállított sajtok minőségéről. Mi mindent tartalmaznak annak érdekében, hogy
piacképesek, sokáig eltarthatók legyenek! Nos, van lehetőségünk házilag
készíteni sajtot. Igaz, ez nem reszelhető, sajtos stanglit, sajtszószt nem
lehet csinálni belőle, de sokoldalúan felhasználható, finom étel. Tehát ezután
is szükségünk lesz "bolti" sajtra is, de ilyenkor vegyünk jobb
minőségűt. Én nem bírom a tejet fogyasztani (tejsavó) sem nyersen, sem
forralva. Ezt a sajtot rendszeresen készítem, eszem. Hihetetlenül egyszerű megcsinálni!
Hosszabb idő leírni.
Hozzávalók
2l tej
petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors, kapor, színes bors, bazsalikom
sűrű szövésű szűrő
Elkészítés
Kizárólag házi tejet használjunk - a bolti nem az, amit gondolunk róla!
2 liter tejet felteszek forralni. Közben előveszem a fűszereket, amivel
ízesíteni akarom. Kizárólag szárított, morzsolt zöld fűszereket kell használni,
hogy néhány napig elálljon.
Íz-összeállítások:
- petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors.
- kapor, kurkuma, színes bors.
- bazsalikom, kurkuma, fehér bors.
Sokféleképp variálható - ízlés szerint. Kurkumát mindig teszek bele,
mert szép, sárga színt ad a sajtnak, és számos jótékony hatása van a
szervezetre.
A kiválasztott fűszereket a tejbe szórom, így a szárítottak is puhulnak, míg a
tej felforr. Amikor kész, leveszem a lángról és 3 cl ecetet mérek ki
(röviditalos pohárban). Mielőtt beleöntöm, megkeverem, hogy a fűszerek
egyenletesen kavarogjanak a tejben. Ezután már nem szabad kevergetni.
Merőkanállal óvatosan az előkészített sűrű szövésű szűrőbe szedem, majd a
merőkanál aljával óvatosan tömörítem (megnyomkodom).
Ebben hagyom kihűlni, majd papírtörlőbe csomagolom kb. 1 órára, így teszem a
hűtőbe. Ez még összeszedi a fölösleges nedvességet. Végül egy tároló edénybe
teszem. 4-5 napig eláll.
Én nem szeretem az ecet szagát, de ettől nem kell tartani. Mire kihűl, semmi
sem érezhető ebből!
Csonkáné Potocska Judit
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése