2014. december 30., kedd
ZÖLDSÉGES KRUMPLI EGYSZERŰEN
Az alábbi receptötletet a nagynénémtől lestem el. Borzasztóan egyszerű, nagyon finom, köretnek vagy akár még egytálételnek is megfelel. Én általában forrón kezdem el csipegetni, és addig csipegetem amíg el nem fogy. Senki ne féljen attól, hogy megüli a gyomrát, vagy hizlal ha befalja a tepsi felét együltő helyében (mert ennek bizony ez a következménye, majd mindenki rájön aki megízleli). Először is ez zöldség és nem egy nagy adag kelt tészta, amit valóban nem szabad forrón enni, mert olyankor az élesztő még javában dolgozik benne és hát nem ragoznám ennek következményeit, szóval ez csak zöldség, amit lehet hidegen, melegen vagy forrón is fogyasztani. Másodszor pedig nem hizlal ha megeszel belőle egy tepsivel! Hogy miért? Hát mert csak zöldség! :-D
2014. december 29., hétfő
TÚRÓS POGÁCSA
Ez egy valóban nagyon egyszerű pogácsa, igazi finom omlós, és sokáig eláll, ajánlom mindenkinek, aki még annyira nem járatos a sütés főzésben. Ezt elrontani sem lehet és tuti a siker! Bár nekem majdnem sikerült, mert amikor a fotón készült adagot sütöttem az ehhez szánt túró savanyú volt. Szokásos módon csak úgy belezuttyantottam a lisztes margarinos keverékbe a csomag túrót és amikor gyúrni kezdtem vettem észre, hogy itt valami nem stimmel. Hát dobhattam ki és kezdhettem elölről. Tanulság, hogy mindig mindent meg kell kóstolni használat előtt.
Hozzávalók
25 dkg túró
2014. december 28., vasárnap
DIÓS SZELET GYORSAN EGYSZERŰEN
Egyik délután édességehetnékem támadt, valami nem túl édes mégis finom gyors sütire vágytam. Fellapoztam hát a nagy receptgyűjteményemet és megtaláltam ezt a villámgyors diós sütit, aminek elkészítéséhez sem különösebb hozzávalókra sem pedig hosszú órákra nem volt szükség.
Hozzávalók
5 tojás
30 dkg cukor
8 dkg zsír
ÖNTÖTT TÚRÓS FINOMSÁG
Bizonyára előfordult már, hogy valamiért nem úgy fogyott a sütemény ahogy azt elterveztük, karácsonykor vagy húsvétkor ez nem újdonság. A piskóta megszárad, a krém összeesik kár lenne kidobni. Ilyenkor a legjobb megoldás az újrahasznosítás. Csak egy kis kreativitás kell és néhány egyszerű hozzávaló.
Így készítettem el az öntött túrós finomságot.
Hozzávalók
Megmaradt sütemény (esetemben túrókrémes piskóta)TÚRÓKRÉMES PISKÓTA
Imádom a túrót és mindent amiben túró van /kivéve a kőrözöttet :-) /, képes lennék egymagában némi cukorral és tejföllel csak úgy befalni egy nagy adagot. Ezért őrülten gyűjtöm a túrós recepteket is. Bár nem ez a legjobb közülük, de érdemes kipróbálni.
Hozzávalók a tésztához
8 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
2014. december 27., szombat
SAJTOS TALLÉR
Valóban nagyon finom és egyszerű elkészíteni, viszont aki belevág készüljön föl arra, hogy kb. fél napot is igénybe vesz az elkészítés. Na nem az összeállítással van a probléma, az hip-hop megvan, viszont a golyóformálás majd a sütés nagyon időigényes. Egyszer bátorkodtam este 6-kor nekilátni hát lényegében a konyhában éjszakáztam. :-)
Nekem gázos tallérsütőm van, vagyis a gázrózsára kell rátenni, egyszerre négy golyót teszek bele, félidőben megfordítom. Persze próbáltam elektromos sütőket is, viszont én azt tapasztaltam, hogy abban kemény lesz a kész tallér, mivel túlságosan összepréseli a tésztát. Ezért maradok a hagyományos sütésnél, ami ugyan hosszadalmas, viszont a kész termék sokkal finomabb. És nem utolsó sorban hetekig eláll.
Nekem gázos tallérsütőm van, vagyis a gázrózsára kell rátenni, egyszerre négy golyót teszek bele, félidőben megfordítom. Persze próbáltam elektromos sütőket is, viszont én azt tapasztaltam, hogy abban kemény lesz a kész tallér, mivel túlságosan összepréseli a tésztát. Ezért maradok a hagyományos sütésnél, ami ugyan hosszadalmas, viszont a kész termék sokkal finomabb. És nem utolsó sorban hetekig eláll.
Hozzávalók
1 kg liszt
25 dkg margarin
1 maroknyi zsír
1 cs sütőpor
2014. december 26., péntek
MÉZESKALÁCS "BABI MÓDRA"
Mikor gyerek voltam a búcsúkban mindig megcsodáltam a szépen díszített mézeskalácsokat, nem telt el úgy egyetlen év sem, hogy legalább egy huszárt ne kaptam volna. Féltőn óvtam hetekig, sőt hónapokig, nem mertem kicsomagolni nehogy megsérüljön a szép máz. El nem tudtam képzelni hogyan lehet ilyen csodákat gyártani puszta kézzel. Aztán mikor nagyobb lettem már egyre jobban érdekelt a készítése. Kipróbáltam nem egy receptet, az egyik túl kemény lett, a másik túl puha, mígnem ráakadtam egy nagyon jó leírásra. Némi változtatással pedig mára megalkottam a tökéletese mézeskalács receptet. Ez garantáltan megpuhul szobahőmérsékleten, és akár hónapokig is eláll. Ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók
40 dkg liszt
6 dkg margarin
20 dkg porcukor
VAJAS POGÁCSA
Nagyon egyszerű és finom sajtos pogi, és még az élesztőt sem kell keleszteni. Egyszerűen elronthatatlan.
Hozzávalók
4 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)1 kocka Rama (25 dkg)
3 tojás sárgája
1 csapott evőkanál só
OMLÓS SÓS RÚD
Ki ne szeretne este egy jó film előtt ülve rágcsálni valamit. Ez a sós rudacska tökéletesen megfelel e célnak, én egy pohár tejet is megiszom mellé, úgy az igazi.
Hozzávalók
60 dkg liszt
12,5 dkg margarin
12,5 dkg zsír
MEGGYES LEPÉNY
Szeretem a pitéket, nem csak azért mert könnyen elkészíthetők, hanem azért is mert finomak, és kedvünk szerint variálható a töltelék. És nem utolsó sorban gyorsan elkészül, nem kell órákat várni míg kihűl, akár forrón is ehető. Igazából ronda és finom. ;-)
Hozzávalók
50 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
2 tojás
KELT KAKAÓS CSIGA
Van annak már 15 éve, hogy életemben először élesztős sütit próbáltam sütni. Mondanom sem kell borzalmasan sikerült. Hogy nem kelt meg apró hiba ahhoz képest, hogy olyan kemény és rossz lett, hogy a kutya sem ette meg. Szó szerint! Ezután évekig kerültem az élesztőt. Aztán úgy egy éve erőt vettem magamon. Azóta már nem félek az élesztőtől. A titka a megfelelő hőmérsékletű tej.
Hozzávalók
50 dkg liszt
8 dkg margarin olvasztva
CSÍKOS SÜTEMÉNY
Ezt a süteményt egy babalátogatás alkalmából kóstolhattam meg. Annyira finom volt, hogy hazamentem és azonnal kipróbáltam. Talán bonyolultnak tűnhet, hogy mindhárom lap más és más, de ennek ellenére nagyon egyszerű.
Mákos lap
1.5 dl tejföl
1 db tojás
1 kk szódabikarbóna
BARACKOS PITE
A barackos pite egy igazi nagymamás sütemény. Az a fajta, amit a nagyi akkor süt ha a hét közepén váratlanul beállít hozzá egy csapat unoka, akik persze mindig ki vannak éhezne a nagyi finomságaira. Ilyenkor gyorsan szétnéz a spájzban, ahol mindig akad egy kis liszt, cukor és tojás, és persze befőttek sorakoznak a polcon. Tökéletes alapanyagai egy gyors és egyszerű pitének. Ami kellően édes és kellően házias ízű ahhoz, hogy a kis lurkók kihúzzák vele a szokásos hétvégi sütésig.
Hozzávalók
(25 cm átmérőjű piteformához)
- körte vagy barack befőtt félbe vágva mag nélkül vagy friss érett
gyümölcs megmosva/félbevágva)
- 26 dkg liszt
- 26 dkg kristálycukor
ALMÁS-DIÓS PITE
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)