2015. április 27., hétfő

TEPSIS CSIRKECOMB KRUMPLIÁGYON

Ez az étel talán egyszerűbb mint egy szendvics elkészítése. Csak meg kell mosni a combokat, megpucolni a krumplit, sózni olajozni, bedobálni egy tepsibe és hagyni hogy puhára párolódjon. Éppen megfelel egy hétvégén, amikor még ott a mosás és a fűnyírás, de még az ablakokat is meg kellene pucolni. És persze ilyenkor sem mondhatjuk a családnak, hogy bocsi ma nincs ebéd. Szóval megfogjuk, bedobáljuk, rácsapjuk a sütő ajtaját és 40 perc múlva ha eszünkbe jut ránézünk. Ha nem akkor az illatok fogják eszünkbe juttatni, hogy valami készülőben van. 

Hozzávalók

3 egész csirkecomb

FAGYI SZELET

Valami édes és egyszerű sütire voltam kiéhezve. Föllapoztam minden könyvet, de egyik sem nyerte el a tetszésem. Aztán egy isteni szikra eszembe ötlötte a fagyi szeletet. Viszonylag könnyű elkészíteni, ha gyorsan kihűtjük a krém alapot akkor akár hamar is elkészül.

Hozzávalók

5 tojás

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA ( MAJDNEM...)

Nos az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a palacsinta se nem hortobágyi, se nem húsos, de majdnem. Mivel nem volt darált húsom ezért ötletelnem kellett. Első lépésként felmértem a hűtő tartalmát, miből is gazdálkodhatok. Mikor megvolt szépen összeraktam a fejemben a receptet, így született meg a majdnem hortobágyi palacsinta.

Hozzávalók

1 l tej

2015. április 19., vasárnap

MUSTÁROS CSIRKEMELL ZÖLDSÉGÁGYON

Előfordul, hogy kiveszem a húst a hűtőből és mire reggelre kiolvad halvány lila gőzöm nincs arról mit kezdjek vele. Hát ma reggel is éppen ez történt. Abban biztos voltam, hogy nem akarok tejfölös csirkét, valami újat akartam. Gyorsan benéztem a hűtőbe mi van itthon, répa, borsó, paradicsom, mustár. Hát gondoltam egy merészet és összevegyítettem mindezt. A „közönségnek” nagyon ízlett, tehát arra bíztatok mindenkit merjen kísérletezni, megéri!

Hozzávalók

0,5 kg csirkemell
1 répa

2015. április 17., péntek

KALÁCSFELFÚJT

Biztosan előfordult már mással is, hogy sütött vagy vett egy finom kalácsot, de nem úgy fogyott, ahogyan tervezte és hát megszáradt. Kidobni ugye vétek lenne, a fagyasztóban sincs már hely, akkor csak egy megoldás van, az újrahasznosítás. Én sem tettem másként. Végiggondoltam mi is passzolna a kaláccsal, igen egyszerű: tej, cukor, tojás. A végeredmény nagyon finom lett, meg lehet bolondítani egy kis gyümölccsel is, vagy csokidarabokkal, esetleg dióval, mogyoróval megszórni, temérdek módja van az ízesítésnek. 

Hozzávalók

0,5 kg szikkadt kalács

2015. április 16., csütörtök

BROKKOLIS-EGYTÁL

Nem győzöm hangsúlyozni mennyire szeretem a brokkolit, akár nyersen is képes vagyok elmajszolni. Nem csak jó ízt ad egy ételnek, vagy tökéletes köret egy finom szaftos hús mellé, hanem friss élénkzöld színe csodálatos megjelenést ad egy ételnek. Lehet párolni, sütni, főzni, rántani, mégsem veszít a színéből és az ízéből. A minap vettem egy fejet és félreraktam a hűtőbe későbbre. Ma elővettem és gyorsan összedobtam egy egyszerű de annál finomabb egytálételt. Nem kell hozzá sok hozzávaló, nem kell a körettel bajlódni, hiszen ebben az ételben minden ötvöződik. 

Hozzávalók

egy fej brokkoli
1 kanál ételízesítő

GYÜMÖLCSLEVES

Végre itt a jó idő, a kertben csak úgy pompáznak a virágok, a nap melegen süt, nem is hiányzik más mint egy hűsítő gyümölcsleves. Nem teketóriáztam sokat gyorsan neki is láttam. Befőtt van a kamrában, pudingpor mindig akad a polcon. Nagyon egyszerű és valóban hűsítő étel főleg a nyári meleg napokra, amikor egy gömb vanília fagyival még finomabbá tehetjük.

Hozzávalók

1 üveg befőtt, lehetőleg vegyes vagy meggy, cseresznye

2015. április 14., kedd

KRUMPLI LEVES


A krumpli leves mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe, igazából nem tudom miért, de így van. Egyszerű és finom étel, ha behabarjuk igazán laktató is, egy nagy szelet kenyérrel akár egytálételnek is megfelel. Mikor készítettem először nem habartam be, csak szimplán készítettem, majd a hűtőben kutatva ráleltem a húsvéti sonka maradványaira. Így a második fogyasztásra kicsit felturbóztam, tehát ez a leírás most lényegében két receptet is tartalmaz. 

Hozzávalók

5-6 darab krumpli
1 nagy répa
ételízesítő
fűszerpaprika
2 tojás
húsvéti sonka maradvány, vagy valamilyen füstölt hús

FONOTT KALÁCS

Már volt egy kalácspróbálkozásom, egy háromszínű fonott kalács. De valahogy nem lett az igazi, mármint nem lett olyan, mint amit a pékségben lehet kapni. Márpedig ha a pék tud kalácsot sütni akkor én miért ne tudnék. Lázasan kerestem a kalácsrecepteket a neten, mígnem rátaláltam erre az egyszerű és valóban „IGAZI”-ra. Természetesen ennek hozzávalóit is átformáltam kicsit, de nem hiába, hiszen valóban olyan kalácsot sikerült sütnöm, amilyet a boltokban árulnak. Igaz a küllemen még dolgoznom kell, mivel kicsit szétnyílt a teteje, de ez legyen a legnagyobb baj. Megéri kipróbálni, nem csak azért mert finom hanem lényegesen olcsóbb is mint a péknél. Mondhatni egy kalács árából hármat is megsütök.

Hozzávalók

1 kg liszt
10 dkg porcukor

CIAMBELLA, AVAGY KARIKA KALÁCS EGYSZERŰEN

Ezt az édességet valamikor a neten barangolva találtam, azt írták róla, hogy az olaszok legkedveltebb édessége, gondolta, akkor rossz nem lehet, hiszen az olaszok nagy ínyencek. Egyébként is olyan egyszerűnek tűnt, gondoltam egyszer majd egy ráérős órán nekilátok. Most jött el ennek az ideje. És valóban nagyon egyszerű, bár az eredeti receptben még a víz is grammban van megadva és porcukor helyett kristálycukrot használnak. Fogtam magam és átformáltam a grammos és bögrés mércéket a magam mértékeire így született meg ez a valóban finom és borzasztóan egyszerű és gyors finomság.

Hozzávalók

3 tojás

SONKÁS-TEJFÖLÖS TÉSZTA EGYTÁL

Szeretem a tésztaételeket, és úgy szeretném megtanulni olyan könnyedén elkészíteni őket, ahogyan az olaszok teszik, egy kicsi ebből, egy csipet abból és már kész is. Hát van még mit tanuljak. Nekem valahogy nem megy ilyen könnyen, minél több hozzávaló kell egy ilyen ételbe nekem annál nagyobb halomban áll a mosatlan a mosogatóban. Na de ez nem szegi kedvem, nyitott fülekkel járom a világot és folyamatosan keresem és raktározom a tésztás recepteket, így jutottam ehhez is, egy beszélgetés alkalmával. Igaz az eredeti receptben hagymát pirítottak és reszelt sajtot használtak, de hát ugye egyrészt a hagyma fóbiám másrészt a saját ízem szerinti elkötelezettségem sem hagyta hogy annyiban hagyjam a dolgot. Így egy kissé átvariálva ugyan, de így is nagyon finoman elkészült a saját tésztás finomságom. 

Hozzávalók

500 gr pörkölt tészta, lehet szarvacska, rövidcső, vagy igazi olasz penne
30 dkg sajt

PÁVASZEM

Igazán finom süti és a legjobb tulajdonsága, hogy sokáig eláll. Készítésénél viszont nagyon kell figyelni a pontos adagokra. Ha több tejfölt teszünk a kelleténél akkor a tészta nagyon ragacsos lesz és nem lehet kinyújtani, ha kevesebbet,  akkor viszont csak morzsálódik. Ha jól van elkészítve akkor is nehéz szépen kinyújtani, mivel nagyon vékonyra kell  és ragad folyamatosan lisztezni kell a nyújtódeszkát. Én kétfajta lekvárral szoktam készíteni, házi sárgabarackkal és házi szilvával, a szilvát én jobban szeretem jó sokat teszek bele. Mikor unom a diós tölteléket túróval helyettesítem, viszont ahhoz csak a sárgabaracklekvár dukál. Ilyenkor a túrót porcukorral kikeverem, hozzáadok 1 csomag vaníliás pudingport és a tojásfehérjéből vert habot. 

Hozzávalók

40 dkg liszt

2015. április 6., hétfő

SONKA, IGAZI HÁZI KÖTÖZÖTT

Nincsen húsvét sonka nélkül, de sonka sincs húsvét nélkül. Legalábbis mifelénk ezt így tartják. A sonkát a mi családunkban mindig a férfiak készítették és készítik. Mikor gyerek voltam még nagytatám csinálta. Amihez még a tél derekán levágott disznó hátsó combját sózta és füstölte és raktározta el tavaszig a hideg kamrában. 

ANANÁSZOS SÜTEMÉNY

Ez is egy olyan süti, amit mamám sütött gyerekkoromban, emlékszem mikor szertartásszerűen nekiállt a sütésnek, gondosan mindent előkészített, felkötötte a kisvirágos kötényét és nekiállt a nagy műveletnek. Én gyerekként sokáig csak ültem az asztalnál és figyeltem, majd amikor már nagyobb lettem segíthettem is egy egy apróbb műveletnél.  Így készült ez a finom ananászos sütemény is annak idején. Nagyon finom, igazi ananászos, és mutatós is, bár a mi családunkban nem sokáig pompázhat hiszen mindig hamar elfogy. 

Hozzávalók

6 tojás

KEKSZTEKERCS

Őszintén bevallom még életemben nem csináltam keksztekercset. Ez valahogy kimaradt a palettáról, annak ellenére, hogy az egyik legegyszerűbb, el sem rontható édesség. Talán ezért nem, mert nincs benne rizikó, hiszen ez az a süti ami vagy sikerül vagy sikerül. Hozzávalói is fellelhetők a kamrában bármikor. Most a kisöcsém kérésének tettem eleget amikor nekiálltam a gyúrásnak, és hát mint ahogy írtam el sem lehet rontani, nekem sem sikerült, finom lett és ízletes, bár nem lett olyan vajas mint a bolti, nem spóroltam sem a cukorral, sem a kókusszal.

Hozzávalók

1 kg darált háztartási keksz

NARANCSOS FATÖRZS

Régebben nem volt húsvét narancsos fatörzs nélkül. Ezt az elmaradhatatlan ünnepi süteményt mindig a nagymamám sütötte. Mikor beléptünk hozzá húsvét reggelén első kérdésünk az volt - Ugye van fatörzs? A válasz természetesen mindig igen volt, kivéve, amikor néha megviccelt bennünket és nemet válaszolt. Ilyenkor szinte kétségbeesve néztünk egymásra a tesóimmal, attól félve, hogy akkor nem is lesz ünnep az ünnep. Ma már én sütöm a fatörzset, azt mondják olyan mint a mamáé.

Hozzávalók

6 tojás

TÚRÓS "WHAT'S UP"

Természetesen mint minden ünnep a húsvét sem telhet el túrós sütemény nélkül. Csakhogy mire a túróhoz értem már annyira fáradt voltam és ötlettelen a takarítástól és sütés főzéstől, hogy szinte már kedvem sem volt nekilátni még egy tepsi süteményhez. Gondoltam csinálok egy finom túrótortát, de nem akartam már tésztát gyúrni, aztán unottan elkezdtem lapozgatni a nagy sütis könyvemet, de valahogy nem jött az ihlet. Nagy nehezen erőt vettem magamon és akkor beugrott a legegyszerűbb túrós süti a jaffa szelet. És hogy miért nem ezt a nevet adtam neki a blog címében? Mert nem hagyományos módon és nem a megszokott hozzávalókból állítottam össze. Ilyenkor életbe lép az örök érvényű aranyszabály, mely szerint ha valami nem úgy sikerül, ahogy kellene, akkor egyszerűen csak nevezd át... ;-)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy végül bonyolultabb lett és munkásabb mint szokott, de hát ugye evés közben jön meg az étvágy...

Hozzávalók

Tésztához
4 tojás