2015. január 28., szerda

CSOKIS KEKSZ

Este filmnézéskor mindig jól esik valamit rágcsálni. Ez a keksz éppen tökéletes erre. Édes is, csokis is, ropogós is! Eredetileg nem kellett volna ilyen lapos maradjon, viszont nem tudtam vele várni és a leírással ellentétben azonnal sütöttem. Így persze az olvasztott csokinak nem volt ideje megdermedni és persze, hogy szétfolyt, nem maradt egyben. De  ilyen esetben is van jó megoldás, azt mondják a bölcsek, ha egy sütemény nem úgy sikerül, ahogy eltervezted, akkor egyszerűen nevezd át! Hát én is ezt tettem, így lett keksz. És hogy mi volt előtte? Számít az?


Hozzávalók

10 dkg puha margarin
20 dkg cukor
2 tojás
20 dkg ét csoki
2 ek. tej
1 sütőpor

2015. január 24., szombat

SAJTOS-SONKÁS KIFLI

Mostanában nem telhet el úgy hétvége, hogy valami kelt tésztát ne süssek. Talán a téli hideg az oka, nem tudom, de nyáron valahogy nincs kedvem keleszteni, sőt nagyon még sütni sem, megelégszem a gyümikrémessel az éppen aktuális nyári gyümölccsel vegyítve. Télen szeretek bent lenni a meleg konyhában, és várni amíg a tészta szépen megkel a tűzhely közelében. Ilyenkor teszek-veszek , blogolok, valahogy nyugodtabban telik az idő mint a nyári forróságban.  
Ma egy töltött finomságot sütöttem, igaz egy kicsit időigényes a kelesztés miatt, de nagyon nyerő volt a "zsűri" körében, tehát megérte a fáradozást. 

Hozzávalók

40 dkg liszt
15 dkg margarin
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só

TÚRÓS PAPUCS A KÜSZÖB ALÓL

Ellentétben más süteményekkel a túrósok esetében általában még a sütés előtt tíz perccel sem tudom mit fogok sütni. Viszont tudatosan készülök a sütésre. Már a reggeli péksütemény vásárlásakor bedobom a kosaramba a két csomag túrót, így akár egy fél napom is lehetne eldönteni, hogy mi legyen belőle. De valahogy sosem megy ilyen könnyen. Ma sem volt ez másképpen. Két csomag túró  a kosárban és az elhatározás a fejemben. Aztán délután lázasan lapozgattam a receptes gyűjteményemet, míg rátaláltam erre a finom papucsra, amit azért is szeretek, mert nagyon sok benne a töltelék, omlós és ellenállhatatlanul finom! Nem a legszebb, főleg az én kivitelezésemben, de az íze mindenért kárpótol. 
Az elnevezésnek története van, de ezt az érdekességet csak a recept végén osztom meg. :-)


Hozzávalók

40 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojássárgája
3 evőkanál tejföl

KÓKUSZOS PUSZI

Vannak olyan sütemények, amelyekhez csak a tojások sárgája kell, ilyenkor kérdés, hogy akkor mi legyen a fehérjével. Nem szoktam kidobni inkább sütök belőle valamit. A legegyszerűbb ez a kókuszos puszi, amihez a tojás mellé csak porcukor és kókuszreszelék kell. Nagyon egyszerű, nagyon finom és akár sokig is elállna, ha nem fogyna el idő előtt. 


Hozzávalók

tojásfehérje
porcukor
kókuszreszelék

2015. január 20., kedd

A TÖKÉLETES PISKÓTA TITKA

Az egyszerű piskóta alapreceptjét biztosan sokan ismerik. Egyik titka a bűvös 6-os számban rejlik. Vagyis 6 tojáshoz 6 kanál liszt és 6 kanál cukor, na meg egy csomag sütőpor, kevés olaj (fél dl) és víz (1 dl). Eddig nem is nagy kunszt. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. Ezután a sárgákat a cukorral habosra verjük szintén robotgéppel, egészen addig amíg jó fakó-sárga színe lesz. Eddig azt hiszem mindenkinek hasonló lehet a módszere. Viszont ennél a pontnál változtattam a sorrenden. A habosra vert sárgájához hozzáadom a sütőport és a lisztet is. Talán egy kicsit keményebb lesz a massza a megszokottnál, de ne ijedjünk meg. Ekkor adjuk hozzá az 1 dl vizet és a fél dl olajat. A tészta könnyedségét a tojás fehérje adja majd aminek az a titka, hogy nem szabad töredezzen. Ezután a lisztes masszához hozzáadom a habbá vert fehérje harmadát, amit jól elkeverek benne robotgéppel, így a massza egy kicsit lágyul. Mikor ezzel megvagyok félreteszem a robotgépet előkapok egy keverőkanalat. És most jön a nagy titok:  a maradék fehérjét hozzáöntöm a masszámhoz és óvatosan, nagy mozdulatokkal addig "simogatom"  bele amíg szépen el nem vegyül a sárga masszával. A lényege a lassú óvatos mozdulat. Majd sütőpapíros tepsibe öntöm és 180°C-on sütöm, tűpróbáig. Lényegében nincs itt nagy titok, csak a sorrenden változtattam, aminek eredménye légies, szép piskóta tészta. Garantáltan nem esik össze és nem lesz szalonnás. 

Csonkáné Potocska Judit: GONDOLATOK A HÁZI SAJTRÓL

Sok ijesztő cikk kering itt a Neten is kisebb, nagyobb üzemekben előállított sajtok minőségéről. Mi mindent tartalmaznak annak érdekében, hogy piacképesek, sokáig eltarthatók legyenek! Nos, van lehetőségünk házilag készíteni sajtot. Igaz, ez nem reszelhető, sajtos stanglit, sajtszószt.. nem lehet csinálni belőle, de sokoldalúan felhasználható, finom étel. Tehát ezután is szükségünk lesz "bolti" sajtra is, de ilyenkor vegyünk jobb minőségűt. Én nem bírom a tejet fogyasztani (tejsavó) sem nyersen, sem forralva. Ezt a sajtot rendszeresen készítem, eszem. Hihetetlenül egyszerű megcsinálni! Hosszabb idő leírni.. HÁZI SAJT Kizárólag házi tejet használjunk - a bolti nem az, amit gondolunk róla! 2 liter tejet felteszek forralni.Közben előveszem a fűszereket, amivel ízesíteni akarom. Kizárólag szárított, morzsolt zöld fűszereket kell használni, hogy néhány napig elálljon. Ilyen íz-összeállítások: petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors. Kapor, kurkuma, színes bors. Bazsalikom, kurkuma, fehér bors.

2015. január 17., szombat

SAJTOS GOLYÓ

Ismét hozzájutottam egy nagyon jó kis recepthez, nagyon örülök, amikor valami újdonsággal találkozok. A leírást Jutka nénitől kaptam. Mindig örülök a receptjeinek, mert finom ízvilágú, mutatós és egészséges ételekkel gazdagítja a receptgyűjteményt! Ez a golyó is érdekes, még nem hallottam róla, már így fotón is ínycsiklandó, hamar ki is próbálom. 

Hozzávalók

3 dl tej
10 dkg margarin
20 dkg liszt
3 egész tojás
20 dkg sajt
1 tojás a kenéshez

PUDING TORTA

A puding számomra megunhatatlan. Lehet csokis vagy vaníliás, jó kemény vagy akár folyós bármilyen formában és ízben tökéletes desszert számomra, egy kis tejszínhabbal vagy gyümölccsel megbolondítva tuti nyerő. Nos hát erre alapozva ma pudingot főztem a családnak, pontosabban a kisebbik öcsémnek, mert ő viszont imádja. De nem akartam csak úgy egyszerűen megfőzni, ezért rétegeztem és gyümölcsöt kevertem bele. 

Hozzávalók

2 l tej
1 cs vaníliás pudingpor

PUDINGOS SÜTI 3 SZÍNBEN

Családi nyomásra újabb adag Pudingos sütit kellett sütnöm. Ezért úgy gondoltam variálom egy kicsit, legyen három színű, Így lett a tészta barna és sárga a puding pedig rózsaszín. Egész szép lett a színösszeállítás, az elkészítés így sem bonyolultabb, csupán egy művelettel több, az íze pedig ugyanolyan finom.  

Hozzávalók

5 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt

2015. január 16., péntek

PUDINGOS SÜTI

Ez a sütemény nagyon egyszerű. Ha esetleg váratlanul bejelentkezne hozzánk egy csapat ismerős és az érkezésig van fél óránk ezt a sütit gondolkodás nélkül elkészíthetjük, mire megjönnek éppen meg is sül, és akár forrón is fogyasztható. Két igen egyszerű hozzávalóból áll: piskóta és puding, mégis sokkal finomabb és mutatósabb mintha egyszerűen csak a piskóta tetejére kennénk egy réteg pudingot. Ajánlom mindenkinek aki nem szeret sokat bajlódni a sütéssel mégis valami finommal kedveskedne a családnak, barátoknak, vagy egyszerűen csak gyorsan finomságra vágyik. 

Hozzávalók

5 tojás
25 dkg cukor

STEFÁNIA VAGDALT PETREZSELYMES KRUMPLIVAL

Egyik kedvencem a stefánia vagdalt, nem csak azért mert finom, és a töltelék variálható, hanem könnyen elkészíthető, nem kell vele sokat bajlódni, és ha hirtelen nincs ötletünk akkor csak dobjunk össze egy stefániát mellé egy kis köret és már kész a főétel. Igazából ezt még elrontani sem lehet, talán ha nem ízesítjük megfelelően, vagy elsózzuk, bár ezek javítható hibák. Ehetjük hideg vagy meleg körettel, vagy akár szendvicsbe is szeletelhetjük, vagy egyszerűen csak elcsipegetjük jártunkban keltünkben. :-)


Hozzávalók a vagdalthoz

1 kg darált sertéshús
2 tojás

VAJAS KIFLI

Nem telhet el úgy hétvége, hogy ne kerüljön az asztalra valami sós finomság. Most sincs ez másként. Ezt a kiflit most sütöttem először és ahhoz képest nagyon is jól sikerült, első olvasatra talán bonyolultnak tűnhet de biztosítok mindenkit nem az, ha én megtudtam csinálni akkor bárki. És nem elhanyagolható, hogy nagyon finom, kívül ropogós belül puha.


Hozzávalók

70 dkg liszt
1,5 dl tej
2 tojás

2015. január 10., szombat

KUGLÓF

A kuglóf nekem igazi nosztalgia sütemény, a gyermekkoromat idézi. A mamán nagyon értett a kuglóf sütéshez, szerintem ő készítette a legfinomabbat a világon, még most is itt érzem az ízét a számban. Rituálészerűen tette elénk annak idején és vágta föl a finom csokiban úszó süteményt, majd megkoronázta szifonos tejszínhabbal és mi unokák úgy ettük mint az égi mannát. Csodálatos idők voltak. Egy ideje már én is sütök kuglófot, azt mondják finom és jó a tésztája, nem száraz olyan igazi kuglóf, számomra viszont sosem lesz olyan finom mint a mamáé! 

Hozzávalók


4 tojás
1 dl tej

SAJTOS TEJFÖLÖS POGÁCSA

A pogácsa valahogy részévé vált a hétvégéimnek. Bevált módszerem, hogy minden alkalommal kipróbálok valami mást, erre a hétvégére ez a sajtos pogi jutott. Nagyon finom, szépen megkel, majd' kimászik a tepsiből, és jó puha, a legjobb forrón fogyasztani egyből a tepsiből. 

Hozzávalók


50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg reszelt sajt

2015. január 9., péntek

FARSANGI FÁNK (sütőporos)

Mivel itt a farsangi időszak eljött az ideje a fánk sütésnek is. Nekem fánk nélkül nincs farsang, viszont farsang nélkül sincs fánk. Máskor valahogy nem esik jól, ebben az időszakban viszont a sok is kevés néha. :-) Az alábbi receptet néhány éve találtam egy újság hasábjain, mivel abban az időben még élesztő-fóbiám volt nagyon megörültem ennek az élesztőmentes sütőporos receptnek. Azonnal ki is próbáltam és kiderült, hogy nagyon finom, igaz az állaga és az íze is inkább a bolti fánkokhoz hasonlít, mivel egy kicsit szárazabb, de én azokat is nagy élvezettel majszolom, szóval nálam nyerő. Később a kollégáimnak is sütöttem egy adagot egy farsang idején persze, hogy nagy sikert aratott. 

Hozzávalók

50 dkg liszt
2 tojás
15 dkg cukor

2015. január 7., szerda

HÚSOS, BROKKOLIS GALUSKA (mama-módra)

Ismét egy nagyon ínycsiklandó recept érkezett Jutka nénitől! A recept címét kisunokájával Danikával együtt választották, ez a kedvenc ételük. 
Mivel brokkoli van benne nálam is nyerő! 

Hozzávalók 2-3 főre

1 nagy csirkecomb (vagy fél csirkemell)
20 dk. brokkoli
2 sárgarépa

2015. január 4., vasárnap

HÁZI SAJT

Az alábbi receptet szintén Jutka nénitől kaptam. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Sok ijesztő cikk kering itt a Neten is kisebb, nagyobb üzemekben előállított sajtok minőségéről. Mi mindent tartalmaznak annak érdekében, hogy piacképesek, sokáig eltarthatók legyenek! Nos, van lehetőségünk házilag készíteni sajtot. Igaz, ez nem reszelhető, sajtos stanglit, sajtszószt nem lehet csinálni belőle, de sokoldalúan felhasználható, finom étel. Tehát ezután is szükségünk lesz "bolti" sajtra is, de ilyenkor vegyünk jobb minőségűt. Én nem bírom a tejet fogyasztani (tejsavó) sem nyersen, sem forralva. Ezt a sajtot rendszeresen készítem, eszem. Hihetetlenül egyszerű megcsinálni! Hosszabb idő leírni. 

Hozzávalók


2l tej
petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors, kapor, színes bors,  bazsalikom

2015. január 3., szombat

AMERIKAI PALACSINTA /pancake/

Mikor gyerek voltam mindig figyeltem az amerikai filmekben amikor reggelente palacsintát sütöttek a családok és jó ízűen ették. Azt gondoltam ez aztán az igazi reggeli finomság. Már nagyobbacska voltam amikor rászántam magam és kipróbáltam, azt hittem nagy ördöngösség, de rájöttem, hogy lényegében majdnem ugyanaz, mint a mi kis egyszerű palacsintánk, és a nehézségi szintje is hasonló. Viszont annyi biztos, hogy borzasztóan laktató főleg ha jól megkenjük baracklekvárral. 


Hozzávalók

0,5 l tej
1 tojás

PALACSINTA

Talán a legegyszerűbb finomság, amit bárki képes elkészíteni mindenféle szakácstudomány nélkül. És nem mellesleg változatos, hiszen sós és édes töltelékkel is kiváló főétel vagy desszert. Én most túrós töltelékkel készítettem és házi barack lekvárral, a túróba a cukor mellé mindig adok tejfölt, hogy krémes legyen. 

Hozzávalók

1 l tej
2 tojás

2015. január 2., péntek

TÚRÓS-GRÍZES LEPÉNY

Az alábbi receptet egy nagyon kedves barátomtól kaptam, akit születésem óta ismerek. Mikor gyerek voltam ő volt a könyvtáros nénim. Nagyon szerettem a könyvtárba járni, nyitott közeg és barátságos hangulat várt ott mindig, jó programokkal és érdekes elfoglaltságokkal. Köszönöm Csonkáné Potocska Juditnak a gyerekkori élményeket és köszi ezt a finom receptet is. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra. 

Hozzávalók


4 tojás
1 cs.sütőpor
2 cs.vaníliás cukor