2015. szeptember 28., hétfő

SZEDERTORTA

Annyi szedrem termett a nyáron, hogy kétnaponta szedtem, nagyobb részét tejfölös dobozokba tettem és lefagyasztottam, viszont mikor volt időm, akkor a télire eltett  friss termésből készítettem valami finomat. Az alábbi egy saját recept, volt egy kis időm egy nap és gondoltam kísérletezem. Ez lett a végeredmény. Igaz a tészta talán lehetett volna puhább, talán következő alkalommal nem omlósat sütök, hanem egy egyszerű piskótát, de azért így sem lett rossz, sőt! 

Hozzávalók

20 dkg liszt
10 dkg margarin

TEJFÖLÖS ZÖLDSÉGES CSIRKE

Megint csak egy hirtelen felindulásból gyártott recepttel szolgálhatok. Mostanában nagyon fogott az agyam, igazából nem volt kedvem sem recepteket nyálazni, sem agyalni sokat a megoldáson, kaja kellett, finom és gyors. Ilyenkor az agyam átáll automata üzemmódba és csak úgy ontja az ötleteket. Első lépés persze mindig a meglévő javak és erőforrások alapos felmérése. Ebben az esetben is megtörtént, volt egy szem paradicsom, egy szem sárgarépa, egy csokor petrezselyemzöldje, és négy dara csirkecomb (felső). És egy kanálnyi tejföl. Krumpli természetesen egy szál sem. Hát ilyen feltételekkel estem neki az aznapi főzésnek. 

TEJFÖLÖS CSIRKEMELL

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy bevallom imádom a tejfölös és a könnyen elkészíthető ételeket. Főleg akkor, ha a tejföl rásül valaminek a tetejére, ilyenkor mintha külön válna a sós és a savanykás íze, és nagyon markánsan van jelen egy egy ételben. Ez a recept sem igényel nagy hozzáértést, sem rutint, sem különleges hozzávalókat. Valójában én is úgy készítettem, hogy fölmértem a fagyasztó és a hűtő tartalmát. Volt egy csomag zöldborsó és egy kilónyi csirkemell, valamint néhány krumpli árválkodott a kosárban. Gondoltam egy merészet és nekiláttam. 

TEJFÖLÖS CSIRKECOMB

Imádom az olyan ételeket, amihez nem kell sem különösebb főzőtudás, sem különleges hozzávalók, sem pedig sok idő és macera. 
Ez az étel egy ötcsillagos ezen a téren. Vegyünk egy kiló csirkecombot, mossuk meg szépen, vágjuk le a nem tetsző részeket. majd pucoljunk meg egy adag krumplit, vágjuk karikára, ezután lessünk be a hűtőbe, hátha árválkodik ott egy répa, és egy pohár tejföl, ha szerencsénk van akkor vágjuk karikára a répát is, és a zöldségeket szórjuk egy nagy tepsibe és sózzuk meg, de előtte öntsünk alá néhány csepp olajat. Ezután fektessük a zöldségekre a megsózott csirkecombokat, kenjük be őket alaposan tejföllel, takarjuk be az egészet alufóliába és csúsztassuk 200°C-os sütőbe. Húsz perc múlva nézzünk rá, majd megint húsz perc múlva, ha úgy látjuk hogy a hús átpárolódott vegyük le a fóliát és pirítsuk kicsit, hogy a tejföl barnulni kezdjen. És kész. Ennyi, és tényleg csak ennyi!

 

TÁRKONYOS RAGULEVES

Kicsit mindig féltem a tejfölös ragulevesektől, talán attól tartottam, hogy nem fő meg a zöldség, odaég a rántás. Annak ellenére, hogy nagyon is szeretem a tartalmas leveseket, bár ha káposzta és hagyma úszkál benne akkor inkább kihagyom. Ma már bátran készítek ilyen leveseket is. A rántástól már a tojás leves óta nem félek. Valójában rántom és habarom is egymás után, hogy finom és tartalmas legyen. 

Hozzávalók

1 répa

SZŐLŐDZSEM

Annyira belejöttem a befőzésbe, hogy úgy döntöttem kicsit kreatívkodom. Termett egy csomó othello szőlőm. Megenni már nem volt erőm, kidobni és hagyni leszáradni pedig szívem. Hallottam róla, hogy szőlőből is lehet dzsemet főzni, csak kicsit macerás a mag miatt. Na persze tudom, hogy most sokan fejükhöz kapnak miért nem jutott eszembe mustot vagy egy kis bort összedobni, hát mert nem iszom egyiket sem, és minden szentnek ugye maga felé hajlik a keze...
Szóval utánanéztem egy két befőzős videóban hogyan és mint működik a módszer, majd szintén megalkottam a sajátomat. Mivel annyi szőlőm volt amivel egy nagyobb edényt háromnegyedig töltött meg, ezért nem is volt olyan macerás. 

RIZSES HÚS

A riszes hús igazi menzaétel, legalábbis a gyerekkoromban nagyon sokat főztek a menzán. Emlékszem olyan száraz volt a rizs, hogy azt hitem téglát köpök, a hús meg éppen csak mutatóban volt jelen a tányéron, csak hogy ne érje szó a ház elejét. De otthon mindig finom volt, szaftos volt a rizs, átfőtt a hús. Azt hiszem nem kérdés, hogy melyik recept alapján tanultam meg rizses húst készíteni. 

Hozzávalók

2 bögre rizs
fél kg hús (comb, vagy karaj, bár a comb inas)

MEGGYLEKVÁR

Nem vagyok profi befőző, de próbálkozom. Minden ilyesmivel úgy vagyok, ha más megtudja csinálni akkor én miért ne. Főleg, ha rákényszerülök. 
Mivel beérett a meggy a fán, annak ellenére, hogy egy hónapja még úgy nézett ki semmi sem lesz belőle, döntenem kellett a sorsáról. Első felindulásból átmostam, majd nekiálltam kimagvalni. Ezután egy részét zacskóba tettem és lefagyasztottam a téli napokra egy kis gyümölcsleves, vagy meggylepény készítéshez. A másik részéből pedig elhatároztam, hogy lekvárt főzök. Fellapoztam hát az online "tudakozót" hogyan is álljak neki, voltak ám egészen hajmeresztő receptek, meg órákig tartó kavargatások. Így hát az olvasottakat összevetve saját fejem után mentem. Egy nagyobb lábasba öntöttem a meggyet, botmixerrel összezúztam, nem teljesen, némi darabos részt hagytam benne, majd elkezdtem főzni, közben cukrot adtam hozzá, annyit amennyitől már nem volt annyira savanyú, de még nagyon édes sem. Mikor híg lett a főzetem és elkezdett forrni a leírtak szerinti mennyiségű dzsemfixet adta hozzá. Elkevertem és mégy egy kicsit továbbfőztem. Ezután jól átmosott üvegekbe töltöttem, kupakkal lezártam és fejjel lefelé száraz dunsztba tettem (egy vastag anyaggal kibélelt kosár, aminek a tetejét takaróval zártam le). Itt magára hagytam az üvegeimet 2 napra, majd szépen sorba raktam a kamra polcán. Most éppen ott várják a telet. 

BUNDÁS SZENDVICS

Nagyon egyszerű esti vacsi, amihez igazából minden adott egy hűtőszekrényben: tojás, vaj, felvágott, sajt, esetleg zöldfélék. Bevallom nem én találtam ki a facebookon bukkantam rá, ismerősök által. Mindenki csak jókat írt róla, na meg ha az összetevőket megnézzük ebből baj nem lehet. Így hát egy este nekiálltam. Valójában nem tart sokkal több ideig, mint egy tejbegríz vagy egy virsli főzés. Ajánlom mindenkinek, aki éhesen ér haza és gyorsan akar valami meleget. Arra viszont számítani kell, hogy ha nincs szagelszívó akkor bizony tojásszagú lesz a konyha másnap reggelig.