Talán ez az a sütemény, amit mindenki ismer, de mindenki más néven. Régen ugyanis nem Fantát ittunk hanem Jaffát, talán még az íze is másabb volt, mint a mostani narancs ízű szénsavas üdítőknek. Mondhatnám azt is, hogy jobb finomabb, de lehet, hogy csak a nosztalgia az, ami megédesít mindent. A fanta szelet viszont nem változott az idők múlásával, maradt a kakaós piskóta, a túrókrém és a sárga zselé a tetején.
2018. december 7., péntek
ALMÁS PITE TORTA
Almás lepényt sütöttem, de mivel kisebb tepsit használtam a megszokottnál így maradt ki némi tészta. Kidobni azért mégsem akartam, a fagyasztással már egyszer próbálkoztam de nem vált be, így mit volt mit tenni gyorsan improvizáltam. Így született meg ez a kis torta formájú pite, a kisebbik öcsém szerint máskor nem kellene spórolni az almával. Így utólag igazat kell adjak neki, bár nem spórolás volt, inkább design :-D
2018. október 8., hétfő
KÓKUSZGOLYÓ
A kókuszgolyó egy igazán népszerű édesség, hiszen nem kell hozzá különleges hozzávaló, elkészítése nem vesz sok időt igénybe és egyből fogyasztható. Családi elfoglaltságnak sem utolsó, hiszen kislányok, de még kisfiúk is élvezik a golyókat formálni, hogy lenyalhatják a kakaós édességet az ujjukról és nyakig mocskosak lehetnek közben. Nem szabad lebecsülni ezt az egyszerű édességet, mert sok lehetőséget hordoz magában.
HIDEGTÁL Level 2.0
Az anyukámmal újra hidegtálakat készítettünk :-) a menü: francia és
krumpli saláta, sajttal- aszalt szilvával töltött és baconbe göngyölt
csirkemell, sajttal-sonkával töltött rántott karaj, stefánia vagdalt, sonkával
töltött sajttekercs, kaszinó tojás, rántott gomba, karfiol, és brokkoli és egy
kevés mini fasírt, valamint egy jó nagy joghurt torta. A poszt ötletadónak készült. De a receptek egy része
elérhető már az oldalon, illetve ami nem az hamarosan felkerül.
SÜLT TÚRÓTORTA
Volt egy nagyon jó
túrótorta receptem, de elég bonyolult volt az összeállítás és a hozzávalók is.
Így nem sűrűn sütöttem. Sőt a töltelék sem volt a legtökéletesebb hiszen elég
kemény volt, ne finom lágy, mint amilyennek lennie kellett. Így keresgélni kezdtem
a receptek között hátha rátalálok egy igazi finom falatra. Az alábbi receptet
neten találtam, persze nem tökéletesen úgy csináltam mint ahogy le volt írva.
De így is igazén jól sikerült, finom, könnyű és persze túrós.
2018. október 4., csütörtök
KÓKUSZOS BÖGRÉS
Ugye mindenki volt már úgy, hogy sütött volna valamit, de hirtelen nem jutott eszébe egy épkézláb ötlet sem. Én pontosan így jártam ma. Gondoltam fellapozom a nagykönyvet hátha találok valami érdekeset. Találtam is persze, de nem volt itthon sem kefír, sem barack, így hát mit volt mit tenni újraterveztem a talált finomságot és tényleg finomság lett belőle. A kamrában még sorsára várt néhány húsvéti csokitojás, őket is felhasználtam.
2018. szeptember 24., hétfő
CSOKIHABOS CSOKITORTA egyszerűen
Régebben féltem tortákat sütni, mert ha nem kelt meg a piskóta eléggé akkor a torta lapos lett és csúnyácska. Viszont ma már ilyen esetekre két furfangot használok, az egyik, hogy eleve két lapot sütök, vagy egy lapot, de nem vágom ketté, hanem a tetejére kenem a krémet és azt díszítem. Ajánlom mindenkinek, akinek hasonló gondjai vannak a tortákkal.
2018. április 22., vasárnap
SAJTKRÉMES-SONKÁS TEKERCS
A hajdan volt félelmem a kelt tésztáktól mintha csak egy rossz emlék lenne, ma már imádok kelt tésztákat sütni, sosem okoznak csalódást. Gyakorlatilag bármivel tölthetjük, kenhetjük, csavarhatjuk mindenhogy ízletes. Ez a tészta különösen egyszerű, csak az élesztő futtatása, majd az egy órás kelesztés a neheze, hiszen arra az időre valami elfoglaltságot kell találni, én például közben kipakoltam a virágokat a teraszra. A kis háromszög csigák úgy megkeltek sütés közben, hogy végül nem vendégvárók lettek, hanem reggeli péksütemények.
VERDENS BESTE
Igazi norvég csemege. Mikor először hallottam róla bonyolultnak találtam, így félre is tettem, gondoltam nem nekem való. Ma valahogy megint felbukkant a recept, félretettem minden félelmem és nekiálltam. Közben rájöttem, hogy közel sem olyan bonyolult, mint ahogy gondoltam, viszont annyira finom édesség, hogy kár lett volna kihagyni. Az eredet recept szerint egy lapot kell sütni, majd kettévágni és úgy megtölteni. Viszont amikor megsütöttem a lapot túl vékonynak találtam, ezért sütöttem még egyet már több hozzávalóval. Így a második lap lett a süti alja, az elsőt pedig felkockázva helyeztem rá a krém tetejére, hogy könnyebb legyen a szeletelés.
A fázisfotók sajnos lemaradtak, de a következő sütésnél pótolom.
2018. április 4., szerda
GYÜMÖLCSÖS RIZSSZELET
Az alábbi süteményt egy cukrászdában ettem és nagyon ízlett. Persze cukrászdából receptet kérni lehetetlen. Ezért elővettem minden sütitudásom és megpróbáltam az íz és állag alapján rekonstruálni ezt a valóban finom és különleges édességet. Valójában nem kellett hozzá sok gondolkodás, hiszen a tejberizst szerintem csak tejszínhabbal lehet légiesíteni, majd egy kis zselatin és kész a sütemény. Kipróbáltam és nagyon jól sikerült. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.
2018. március 30., péntek
FOSZLÓS KALÁCS
Többször próbálkoztam már kalácssütéssel, mindig más és más receptet próbáltam, de egyik sem volt az igazi. Mígnem megtaláltam a tökéletes kalács receptjét Limara konyhájában. Azóta már többször is sütöttem és tényleg olyan, mintha a pék sütötte volna. Az elkészítésnél fontos, hogy megfelelően átgyúrjuk majd a kellő ideig pihentessük. A hiedelemmel ellentéten nem kell túl meleg legyen a helyiségben, ahol készítjük, a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel. Ajánlom azoknak is, akik félnek a kelt tésztáktól, mert ha követi az utasításokat, akkor borítékolható a siker.
SAJTKRÉMES ROPOGÓS
Egy hirtelen ötlettől vezérelt családi látogatás alkalmával éppen sütés közben leptük meg anyukám nagynénjét. Ropogtatni valót sütött az esti filmnézéshez. Többször próbálkoztam már olyan recepttel, amiről váltig állították, hogy ez bizony még másnap is ropog, nem puhul meg, de valahogy egyik sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Ez a finomság viszont valóban ropog még másnap sőt ha marad belőle még harmadnap is ugyanúgy roppan mint frissen.
2018. március 1., csütörtök
MÁKOS GUBA TORTA
Sokunk kedvence a mákos guba, az enyém is, ezért is szenteltem neki korábban egy külön bejegyzést. Persze jogosan gondolhatják sokan, hogy ez nem is igazi sütemény és vendégváráshoz sem éppen a legmegfelelőbb. Ez így s van, viszont ha kicsit tovább gondoljuk és kiegészítjük egy finom vaníliás krémmel akár egy vacsora fénypontja is lehet. Ajánlom ezt a receptet mindenkinek, kiváltképp azoknak, akik még nem merültek el mélyebben a gasztronómia világában, ezzel a finomsággal viszont biztos sikerük lesz.
2018. február 18., vasárnap
RÁCSOS DIÓS LINZER
Nem telhet el vasárnap sütemény nélkül. Egyszerű, gyors és finom választás lehet ez a diós rácsos. Csak olyan hozzávalót tartalmaz, ami biztosan fellelhető a kamrában és a hűtőben. Mivel linzer tészta így sokáig el is áll, tökéletes vendégváró. Egy hibája, hogy borzasztó finom és eteti magát. Tehát csak saját felelősségre süsse meg, aki meri :-)
2018. február 3., szombat
HÓKIRÁLYNŐ SZELET
Már a neve is különleges, az íze pedig igazán finom. Bár minden hozzávaló adott, hiszen finom főzött krém, könnyű piskótával és tejszínhabbal csakis nyerő lehet. Jó választás lehet vendégfogadásra vagy akár tortának is. Valójában gazdaságos is, főleg a mostani tojás ár mellett, hiszen mindössze 5 tojásból a krémet és a piskótát is elkészítjük. Bátran ajánlom, persze nem egy villámgyors sütemény, hiszen a hűlés, majd a pihentetés időigényes, viszont közben bármi mást is csinálhatunk. A küllemre nem igazán figyeltem, mivel a két színű krém aránya nem volt egyforma, valahogy több lett a csokis, ami viszont az ízén mit sem változtatott.
2018. január 21., vasárnap
MEGGYES PITE
Az amerikai konyhából mindig is a piték tetszettek a legjobban. Először Hófehérkét láttam pitét sütni, valamikor hat éves koromban. Akkor azt hittem a sütés valóban csak ennyi és majd a madarak nekem is segítenek szépen megmintázni egy finom süteményt. Ma már tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű és a pite sem készül el csak úgy dalolászás közben. Viszont közel sem olyan bonyolult és hosszú folyamat, mint egy kalács sütés. Nem is csodálom, hogy ennyire népszerű, hiszen kevés és egyszerű hozzávalókból alig egy óra alatt isteni finomság készíthető.
DARÁLT HÚS-TEKERCS BACONNAL
Hát persze, hogy a neten találtam, nem is tagadnám. Gyakran böngészem a receptes oldalakat, hátha ráakadok valami izgalmas újdonságra. Ha darált húst veszek sokszor bajban vagyok mi újat hozzak ki belőle, a fasírt, stefánia, bolognai, rakott ételekhez nem mindig van kedvem, sokszor gondolkodóba esem, így született meg egy alkalommal kicsit másként a darált húsos rakott krumpli. Most viszont találtam egy igazi finomságot. A töltelék persze tetszés szerint variálható majd, viszont ez esetben most mindenben követtem az eredeti leírást.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)