2018. január 21., vasárnap

MEGGYES PITE

Az amerikai konyhából mindig is a piték tetszettek a legjobban. Először Hófehérkét láttam pitét sütni, valamikor hat éves koromban. Akkor azt hittem a sütés valóban csak ennyi és majd a madarak nekem is segítenek szépen megmintázni egy finom süteményt. Ma már tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű és a pite sem készül el csak úgy dalolászás közben. Viszont közel sem olyan bonyolult és hosszú folyamat, mint egy kalács sütés. Nem is csodálom, hogy ennyire népszerű, hiszen kevés és egyszerű hozzávalókból alig egy óra alatt isteni finomság készíthető.

Hozzávalók

40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojás

A töltelékhez
1 kg magozott meggy (fagyasztottat használtam, amit nyáron termett a kertemben)
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor 
1 evőkanál liszt
1 dl víz

Elkészítés

A lisztben elmorzsolom a margarint, majd hozzáadom a tojásokat és a cukrot és tésztává gyúrom. A tészta háromnegyed részét kinyújtom és kibélelek vele egy tortaformát. A maradék egy harmad részt is kinyújtom és derelyevágóval csíkokra vágom. Ezután a meggyet a cukorral összefőzöm, amíg a meggy teljesen kiolvad és átmelegszik, ezután a hideg vízben elkeverem a pudingport és a lisztet és gyorsan a meggyhez keverem, hogy ne legyen csomós. A tepsibe simított tésztát 5 percre 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, elősütöm. Ezután ráöntöm a meggyes tölteléket és a tésztacsíkokkal berácsozom. Visszateszem a sütőbe és addig sütöm, amíg aranybarnára sül a teteje. Csak teljesen kihűlt állapotban lehet fogyasztani, máskülönben kifolyik belőle a forró töltelék. 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése