2015. február 28., szombat

PIZZA

Egy esti otthoni mozizáshoz legjobb választás a pizza, de mindenképpen a házi. Persze egy lávakövön sült "bolti" pizzát rendelni kényelmesebb mint tésztát dagasztani. De ez a pizza hamarabb elkészül mint ahogy a futár kiér. Szóval ajánlom mindenkinek nyugodtan essen neki. A tészta igen egyszerű, csak liszt, víz, só, tej és élesztő kell hozzá. Ha valaki fél az élesztő felfuttatásától azt mondom ne féljen, nagyon egyszerű a nyitja. A lényeg a megfelelő hőmérsékletű tej, én mindig az ujjammal ellenőrzöm, ne süsse a kezemet, de meleg legyen, mikróban kb. 1 percig melegítem, és mindig adok hozzá egy teáskanál cukrot, jól elkeverem, hogy felolvadjon, ezután morzsolom bele az élesztőt majd meleg helyre teszem. Például kinyitom a sütő ajtaját, hiszen a sütés miatt már be van kapcsolva, és az ajtó legszélére teszem. Így biztosan felfut.
Amíg kel a tészta addig összevágom a zöldségeket, a sonkát, a tojásokat már előre megfőzöm, a sajtot is lereszelem, így amikor megkelt a tészta (20 perc) már nincs más dolgom mint ráhalmozni a feltétet és megsütni. Összességében mindez kb. 50 perc. Ugye, hogy nem is olyan sok? 


Hozzávalók

50 dkg liszt

SOMLÓI HAMISAN

Nagyon szeretem a somlói galuskát. Régebben általában cukrászdában ettem, tudom, hogy maradék tésztákból dobják össze, egy kis csoki a tetejére, tejszínhab, dió és kész. Nem is hangzik valami nehéznek mégis volt amikor olyan borzasztóan rosszra sikeredett, vagy a tejszín volt savanyú, vagy a tészta túl száraz, szóval, volt hogy megenni nem bírtam. Egyszer aztán egy budapesti étteremben,   sajnos már nem tudom melyikben megízleltem a valódi somlóit, ami nem tésztavégekből és maradék tejszínből állt. Leírhatatlanul finom volt. El is határoztam, hogy megpróbálom én is, hiszen hát nem lehet olyan nehéz. Addig kísérletezgettem míg megalkottam ezt a hamis fajtát. Amihez külön készítem el a kétszínű sűrű tésztát, viszont nem csokit használok, hanem vaníliát és a tejszínt a krémbe keverem. Ajánlom kipróbálásra, mivel nagyon finom, és nem utolsó sorban igen egyszerű. 

Hozzávalók

30 dkg liszt
25 dkg porcukor

2015. február 27., péntek

SAJT, AZ ELSŐ HÁZI SAJTOM

Régóta készülök sajtot készíteni, de eddig féltem tőle, hogy elrontom. Ma azonban erőt vettem magamon és megcsináltam életem első házi sajtját Jutka néni sugallatára. Annyira jól nézett ki, amit beküldött, én pedig imádom a sajtot minden mennyiségben és minden formában (kivéve a fűszerezett és hagymás sajtokat) tehát rászántam magam és bevallom nem bántam meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a főzés előtt végignéztem jó néhány videót a youtube-on.

Hozzávalók

2 l házi tej

KENYÉRKE

Semmi sem fogható a frissen sült pékáru illatához. Szinte bele tudnék harapni a levegőbe, ahogyan terjeng benne a kenyér, a kalács és a tudomisén mennyi fajta finomság illata. Legnagyobb vágyam egy udvari kemence, amiben majd én is ilyen finomságokat süthetek. De addig is itt az ideje, hogy elkezdjek gyakorolni. Ezért a legalapvetőbb kemencés "áruval" kezdtem tanulmányaimat, a kenyérrel. Ez a recept egy egyszerű változat, nem kell kovász, sem órákig keleszteni, sem többször átgyúrni. Tehát gyakorló feladatnak tökéletes. Mivel ez volt az első kenyerem sok mindent megtanultam sütés közben. Így legközelebb formába teszem, hogy ne terüljön el annyira és több sót is fogok használni. A receptleírásban már mindezt a tudást is belevettem. Na jó nem lett a legszebb kis vekni a világon, kicsit göröngyös, kicsit felemás, kicsit nem ott nyílt szét ahol én akartam, de hát ez az első, és nekem így is nagy öröm!

Hozzávalók

3 bögre liszt
1 bögre víz

2015. február 23., hétfő

FONOTT KALÁCS HÁROM SZÍNBEN

Régóta tervezem, hogy kalácsot sütök, még sosem próbáltam. De gondoltam, ha már így belejöttem az élesztős finomságokba hát pont a kalács maradna ki a sorból? Mindjárt ki is választottam egy nagyon "egyszerű" három színű kalácsot. Ha lúd legyen kövér! A fotón nagyon jól nézett ki, gondoltam nem lehet, olyan bonyolult. És egyébként nem is az, sőt annyira nem az, hogy én mindjárt három adagot is sütöttem. Szóval túlestem a tűzkeresztségen és a visszajelzések alapján nem rosszul!

Hozzávalók

60 dkg liszt
4 kanál olaj

2015. február 19., csütörtök

GESZTENYÉS ROLÁD

Csak kevés időm volt ma, de a szoros napi teendők közé be kellett illesztenem egy gyors sütést, mivel egy baráti csapatnak megígértem, hogy az összejövetelre én viszem a nassolni valót. Ezért gyorsan kieszeltem egy nagyon egyszerű és gyors süteményt, amihez nem kell babrálni se a krémmel, se a tésztával. Így született meg ez a süti, az élkészítése, nem fogja elhinni senki, 30 percet vesz igénybe, és ebbe a piskóta megsütése is benne van!

Hozzávalók

6 tojás
6 kanál cukor

2015. február 15., vasárnap

BORSÓLEVES GRÍZGALUSKÁVAL

Imádom a borsólevest, főleg ha friss borsóból készül. Nincs is finomabb a zsenge borsónál. Viszont télen marad a mirelit. Mivel a kertben termett már elfogyott a hűtőből így bolti borsóból készült az alábbi. Egyébként vannak nagyon jó minőségű bolti borsók, a Tesconak van egy zöld csomagos zsenge borsó terméke, általában abból főzöm, mert szépen átfő, és nem lesz kemény. Az alábbit anyukám főzte, hatalmas grízgaluskákkal, én nokedlit szaggatok bele. 

Hozzávalók

500 gr zöldborsó (mirelit vgy friss)
1 sárgarépa

HÁZI MAJONÉZ

Salátákhoz mindig házi majonézt használok. Talán macerásnak tűnhet elkészíteni, de megéri mindenképpen, hiszen gazdaságosabb is, és az íze is finomabb, sőt magunk alakíthatjuk a hozzávalók arányával.

Hozzávalók

1 nagy pohár tejföl
6 tojás

2015. február 14., szombat

CSŐBEN SÜLT BROKKOLI ÚJRAGONDOLVA

Anyukám nagyon ráérzett a brokkolira. Mostanában kísérletezgetni kezdett vele, egyre finomabb falatokat készít belőle, aminek a család persze nagyon örül. Az alábbi is egy közülük, ami szintén jól sikerült, én csak így magában ettem, de akár köretként is tökéletes.

Hozzávalók

2 fej brokkoli
20 dkg császárszalonna

HAJTOGATOTT VAJAS POGÁCSA

Tagadhatatlanul vidéki vagyok, nekem a hétvége pogácsa nélkül el sem kezdődhet. Egyszerűen nem tudok betelni ezzel az apró kis sós falattal. Lázasan keresem minden receptes könyvben az újdonságokat. Megint találtam egyet, igaz kicsit időigényes a többszöri hajtogatás miatt, de megéri a vesződés, mert valóban finom. 

Hozzávalók

60 dkg liszt
2 kispohár tejföl
25 dkg margarin

TIGRIS KIFLI

Ilyenkor téli hidegben nincs is jobb a kelt kiflinél finom házi lekvárral. Ilyen gondolatokkal ébredtem reggel, ezért gyorsan fellapoztam az egyik receptes könyvemet és megakadt a szemem ezen a két színű lekváros kiflin. A külleme nagyon ínycsiklandó volt, gondoltam az íze sem lehet rossz. Nem tévedtem. Viszont mikor kelesztettem megijedtem, mert valahogy nem akart dagadni a tésztám, vártam 10 percet, majd még 10-et és semmi, aztán a huszadik percben elkezdett szépen dagadni, meg is nyugodtam. Rájöttem közben, hogy valószínű az olaj miatt nem indult meg idejében a kelés. 

Hozzávalók

65 dkg liszt
3 dl tej

2015. február 13., péntek

BEDOBÁLÓS SÜTEMÉNY

Szeretem az egyszerű és gyors sütiket, amivel nem kell sokat vesződni, csak bedobálok egy tálba mindent kettőt kavarok rajta és megsütöm. Ez a sütemény éppen ilyen, nem kell mérni, nem kell vesződni a krémmel. A legjobb választás arra az esetre, ha gyorsan ennénk valami finomat, de se kedvünk se időnk a sütéshez. 

Hozzávalók

6 tojás
3 pohár gyümölcsjoghurt (200 gr-os vagy 4 pohár 150 gr-os)

2015. február 12., csütörtök

MÁJAS FALAT SÜLT KRUMPLIVAL

Ma este gyors vacsora kellett, de a fiúk már unják a melegszendvicset és a tejbegrízt. És milyen jól működik a női megérzés, ma a boltban vásárolva hirtelen felindulásból a kosárba dobtam egy kisebb rúd gyulai májast. Nem volt véletlen. Mikor az éhes szemek rám néztek otthon már tudtam is mi lesz a menü. Nem kell hozzá sok minden, csak néhány hozzávaló, ami mindig akad a konyhában. Így született meg ez a finomság. Gyorsan pucoltam pár krumplit, amit a roló után kisütöttem, és meg is volt a vacsora. Egyszerű, olcsó és laktató étel egy hosszú nap után. 

Hozzávalók

200 gr májas (lehetőleg Gyulai)

MEGGYES-MÁKOS BEDOBÁLÓS

Ezt a finomságot a minap láttam facebookon, olyan jól nézett ki gondoltam kipróbálom. Mikor elkezdtem összeszedni a hozzávalókat akkor tűnt fel először mintha kicsit sok lenne a mák. Na de nem baj gondoltam, majd kialakul. Aztán mikor az eredeti recept szerint összedolgoztam az alapanyagokat már biztos voltam benne, hogy nagyon is túlteng a mák mértéke, ezért egy kicsit hígítottam a masszámat liszttel és tejjel, így már nem lett annyira tömény, magyarán ehető mértéket öltött a mák mennyisége. Ezért gyorsan neki is álltam és átírtam a receptet, nekem így jobban ízlik. És hogy miért bedobálós a neve, egyszerű a magyarázat, minden hozzávalót egyszerűen bedobálunk egy tálba, jól elkeverjük, majd a masszát bedobjuk egy tepsibe, majd abba bedobáljuk a meggyet...

Hozzávalók

25 dkg mák
2 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)

2015. február 11., szerda

PUNCSKRÉMES SZELET

Ezt a receptet nem tudom már hol találtam, viszont azt tudom, hogy nagyon finom, főleg a különleges tésztája miatt. Szeretem az olyan sütiket amit nem csak a krém tesz érdekessé hanem már a tészta sem szokványos. Itt is ez a helyzet, bevallom, mikor először sütöttem kicsit féltem a tojáshabtól, vagyis attól, hogy mire megsül a tészta nem ég-e meg a tojáshab, de nem égett meg. Arra kell figyelni, hogy amikor a hab elkezd barnulni akkor bizony azonnal ki kell venni a sütőből. Sajnos itt nem fotóztam sokat, csak ez az egy kép készült, és hát így nézve nem a legszebb süteményremek ez a darab, de felvágva teljesen máshogy mutat. Legközelebbi sütéskor folyamatosan fotózok majd!


Hozzávalók

4 tojás sárgája

2015. február 7., szombat

BALATON SZELET

Ezt a receptet az egyik nagy sütis könyvemben találtam. Ritkán sütök többlapos süteményt. Olyan macerásnak tűnik megsütni a lapokat, aztán megtölteni. Jobban szeretem az egyszerű sütiket, amiben kavarok kettőt jobbra, hármat balra és már kész is. Bár sütés közben mindig rájövök, hogy nem is olyan hosszadalmas folyamat a lapok sütése és a többi, csak valahogy így ragadt meg a fejemben. Ezét mostanában egyre többször próbálom rávenni magam a bonyolultabb sütik készítésére. És a sütés végére valahogy már nem bánom a fáradságot. Azért valljuk be mindig csodás ízek kelnek életre ilyenkor.  

Hozzávalók

1 tojás
20 dkg cukor

FÜSTÖLT SAJTOS CSIGA

Ez már a sokadik sajtos süti, de egyszerűen nem tudom őket megunni. Nem telhet el úgy hét, hogy legalább egyfajta sós ne kerüljön az asztalra. Persze a család sem tett még panaszt ez ügyben. :-D 


Hozzávalók 

80 dkg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1,5 dl olaj

BROKKOLIS CSIRKE

Mióta először megkóstoltam azóta imádom a brokkolit, néha képes vagyok nyersen beleharapni. Van egy kínai vendéglő ahol mindig brokkolis csirkét eszek rizzsel, mert borzasztóan finom. A eladó már mosolyog mikor meglát, de udvariasságból minden alkalommal megkérdezi mit adhat. :-) Szóval nagyon nagyon szeretem a brokkolit. Ezért is örültem mikor anyukám ma ebédre egy brokkolis finomságot készített, persze kaptam az alkalmon és azonnal dokumentáltam mindent, hiszen ez az étel olyan finom, hogy meg kell örökíteni az utókornak.


Hozzávalók

1,5 kg csirkemell
2 fej brokkoli

DIÓS KOSÁRKA

Mikor megvettem az első muffin sütő formámat elterveztem, hogy mennyiféle muffint fogok benne sütni, csokisat, túrósat, epreset és még vagy ezer fajtát válogattam össze a receptek közül. Aztán végül a csokis vált be a családnál, úgyhogy maradtam ennél az egy fajtánál, nem kísérletezgettem tovább. Aztán egyszer kaptam egy nagyon jó kosárka receptet egy unokatesómtól, amit ő muffin formában készít. Gyorsan ki is próbáltam, de bevallom őszintén ekkor jöttem rá, hogy a forma kivajazása és lisztezése a legutálatosabb művelet, amit ember csak kieszelhet. Így a következő sütésnél gondoltam egy merészet, és muffin-papírt tettem a formába, abba tömködtem a tésztát. Azóta is így sütöm a diós kosárkát és nagyon jó ötletnek bizonyult. Egyrészt a kis papírkosárral szebb a tálalás, másrészt ha esetleg nem maradna egyben a tészta akkor összetartja. 


Hozzávalók

10 dkg cukor
20 dkg margarin

2015. február 2., hétfő

CÉKLALÉ

A céklának számos jótékony hatása van, ezért ajánlott a fogyasztása. Bár én nem vagyok nagy céklarajongó, mivel kiskoromban csak a savanyú céklát ismeretem a menzán, és valljuk be nem a legcsábítóbb étel. Ma már tudom, hogy számos formában felhasználható, és nagyon jó egészségügyi hatása van. Az alábbi recept egy ital, ami a céklán kívül még más zöldséget is tartalmaz. Azt hiszem ilyen megfázós zimankós időben sosem árt a vitaminpótlás. Ebben az italban annyi vitamin van, mint egy kosár gyümölcsben, ajánlom mindenkinek. Az elkészítés nagyon egyszerű, és azonnal fogyasztható akár magában, akár valami mellé. 

A CÉKLA JÓTÉKONY HATÁSAI

A minap Jutka néni írt arról milyen jótékony hatása van a céklának a szervezetre, ezért netes keresésbe kezdtem a témában, hogy bővebb információhoz jussak. Találtam is egy nagyon jó honlapot (ceklale.hu) , ahol minden információ elérhető a cékláról. Íme az egyik bejegyzés a cékla egészségügyi hatásairól:



TÖLTÖTT KRUMPLI - héjában sütve

Újabb finomság Jutka nénitől!
A Neten olvastam egy receptet, melyet - jellemző módon - kissé átalakítottam. A krumplit kb. 40 percig kellene a sütőben héjában sütni... megvárni míg meghűl, hogy ki tudjuk vájni.. Ehelyett, ahogy én készítem, rövidebb idő.