Ma kínait főztem, életemben először. Valójában félek kicsit a kínai ízektől, annyira más az ízviláguk mint a mienk. Az édes-savanyú nekem nem jön be, vagy ott van a mézes bundás csirke, őszintén szólva az sem a kedvencem és a csípős ízekről nem is beszéltem. No de nem elriasztani akarok senkit, sőt, ez a blog éppen arról szól, hogy a kínai nagyon is finom és igazából annyira színes az ízvilág, hogy mindenki megtalálhatja benne a neki valót. Ennek az ételnek az eredetijét egy kínai gyorsétteremben ettem néha napján. Többször is el akartam készíteni, de annyiféle szósz, meg fűszer kellett volna hozzá, hogy már a recept végigolvasásától is elment a kedvem. Ma viszont végre erőt vettem magamon, valamint egy zacskós kínai fűszer-keveréket, gondolatban kicsit átkonvertáltam a hozzávalókat és a folyamatot végül megszületett ez a bizonyos kínai az én változatomban. Szívből ajánlom mindenkinek.
2017. január 27., péntek
2017. január 21., szombat
TÖLTÖTT GOMBA (darált hússal)
Gombát csak boltban veszek, persze iskolában tanultuk, hogy mit jelent a "hol van a gallér", de mivel nem lettem gombaszakértő így nem merek kockáztatni. Marad a csomagolt, valószínűleg mesterséges helyen termett, de megbízhatóan nem mérgező csiperke. Elkészítése sem nehéz, hiszen ha kell hamar megfő, vagy átpárolódik, húsok mellé köretnek, vagy főételként is tálalhatjuk. Ez esetben egy töltött főételt készítettem, valójában a chilis bab alapízeit kevertem a gombával. Egy kis krumplival nagyon finom főétel.
FŰSZERES KRUMPLI
Igaz ez alapvetően csak köret, de ha készítünk hozzá egy kis tartár mártást és salátát paradicsomból-uborkából, akkor máris főétel lesz belőle. Hiszen a krumpli önmagában is elég laktató. De nyugodtan tálalhatjuk egy jó kis sült mellé is. És, ami nagyon fontos ha esetleg kész fűszert használnánk, akkor vigyázzunk a fűszer mennyiségére, mivel ezekben a kész keverékekben nagyon sók só van, így egy véletlen mozdulattal úgy elsózhatjuk, hogy ehetetlenné válik.
2017. január 15., vasárnap
KRUMPLIS POGÁCSA
Pogácsát sütni jó! Jó annak, aki süti és jó annak is akinek sütik. Szeretem mikor friss pogácsaillat lengi be a házat. Van benne valami megfoghatatlan jó dolog, mintha az otthon melegét idézné, ahogyan hazavárják a messze járót. Egyszóval a pogácsasütés igazi örömsütés. Számtalan fajtája van, talán egy élet sem elég arra, hogy mindet kipróbáljam, de azért törekszem rá, hogy minél többet megsüssek és megosszak az olvasókkal.
CSIRKÉS PARENYICÁS PENNE
Nem tudom ki hogy van vele de én sokszor állok tanácstalanul a konyhában, hogy most akkor mi a fenét is főzzek. Ilyenkor segítségül kell hívnom a világhálót. Most is ezt tettem. Tésztaételeket nézegettem és megakadt a szemem néhány pennés recepten. Persze mint mindig most sem volt otthon semmifajta különleges hozzávaló, ezért abból gazdálkodtam amit a hűtőben illetve a kamrában találtam: penne, egy kis sajt, csirkemell, tejföl és fűszer. Persze a receptek igazi fűszereket használtak, meg pirított hagymát, de én most a rövidebb és egyszerűbb utat választottam, és végeredményben nem bántam meg.
2017. január 11., szerda
TARJA ZÖLDSÉGÁGYON
Igen tudom, ez annyira egyszerű étel, hogy talán nem is érdemel meg egy bejegyzést. De lehet, hogy néha a fáradságtól, vagy az egész napos munkától még a legegyszerűbb dolgok is nehezen jutnak az eszünkbe. És ez az étel éppen az, amivel nem kell sokat bíbelődni, nem kell állni mellette órákig. Persze a krumplit meg kell pucolni, de ha szeletelt tarját veszünk, akkor mindent csak sózni kell, tepsire pakolni és kész.
BÖGRÉS LEKVÁROS
A bögrés sütik a lehető legjobbak ha az ember hirtelen megkíván egy kis édességek. Gyorsan össze lehet dobni, csak keverni kell, tepsibe rakni és megsütni. Az egész nem tart 20 percnél tovább. Majd egy kis porcukor és akár még melegen is fogyasztható, hiszen mivel egybesül nem esik szét ha forrón nekiesünk. És ami lényeges, hogy bátran variálhatjuk az összetevőket is, no persze nem az alap dolgokat, mint liszt, tojás, cukor és sütőpor, hanem a tölteléket és a kiegészítőket. Kezdő háziasszonyoknak is tökéletes önbizalom növelő, hiszen ezt elrontani sem lehet. Szóval bátran ki lehet próbálni.
2017. január 1., vasárnap
CSŐBEN SÜLT TÖLTÖTT CSIRKECOMB PÁROLT BURGONYÁVAL
Van egy nagyon jó kis emeletes pároló tálam, két részből áll a felső tál lyukacsos, az kerül az alsó tetejére, hogy így gond nélkül átjárhassa az ételeket a gőz, majd erre jön a tető, ami bent tart minden ízt és zamatot. Őszintén szólva mindeddig csak az alsó részét használtam különböző rakott ételek elkészítéséhez. Most viszont eljött az ideje, hogy kipróbáljam valódi rendeltetése szerint. Nagyon jól vizsgázott a kis "szerkezet", tökéletesen megpárolta a beletett alapanyagokat és minden ízt bent tartott. Akinek módja van rá szerezzen be egy ilyen jénai kombinációt, mert valóban megéri. És a legfontosabbat nem is említettem, lerövidíti az elkészítési időt és nagyon egyszerűvé teszi a főzés folyamatát.
VIRSLIS KIFLI
Megint csak egy gyors és egyszerű vendégváró sós sütemény. Egyszer elkérték tőlem a receptet, kicsit vicces volt, mikor azzal kezdtem, hogy "Végy egy csomag leveles tésztát..." Mert ez is bolti tésztából van Persze ez nem azt jelenti, hogy házi tésztát ne tudnék hozzá készíteni, de ha gyorsan kell az apróság vagy egyszerűen se időnk se kedvünk tésztát gyúrni, akkor igenis bátran használhatunk félkész termékeket. Ha kiszámoljuk és jó áron vesszük meg akkor még gazdaságosabb is, mint az otthon gyártott fajta. Kezdő háziasszonyoknak jó szívvel ajánlom, ezzel biztos a sikerélmény.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)