Az alábbi süteményt egy cukrászdában ettem és nagyon ízlett. Persze cukrászdából receptet kérni lehetetlen. Ezért elővettem minden sütitudásom és megpróbáltam az íz és állag alapján rekonstruálni ezt a valóban finom és különleges édességet. Valójában nem kellett hozzá sok gondolkodás, hiszen a tejberizst szerintem csak tejszínhabbal lehet légiesíteni, majd egy kis zselatin és kész a sütemény. Kipróbáltam és nagyon jól sikerült. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
0,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
Rizses krémhez
50 dkg rizs
4 dl víz
1,5 l tej
30 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag étkezési zselatin
4 dl tejszín (hulala)
4 dl tejszín (hulala)
Gyümölcszseléhez
2 doboz fagyasztott piros gyümölcs
3 csomag tortazselépor
6 dl víz
Elkészítés
A fenti hozzávalók egy nagyobb tepsihez való adag.
A tészta hozzávalóiból kakaós piskótát sütök. Majd míg hűl elkészítem a keretet a süteményhez, vagy ha magasabb falú (minimum 5 cm) tepsiben sül visszateszem abba. Nekem nincs magas falú tepsim így karton papírt bevontam folpack fóliával és abból készítettem keretet a piskóta köré. Majd elkészítem a tejberizst. Ehhez a rizst edénybe szórom és felöntöm a vízzel, addig főzöm folyamatos kavargatás mellett, amíg elfövi a vizet. Ekkor hozzáadom a tejet és tartaléklángon tovább főzöm. Folyamatosan kevergetem, mert odaéghet és a tej is kifuthat. Mikor már majdnem beitta a tejet a rizs hozzákeverem a cukrot és a vaníliás cukrot. Még kevergetem a tűzön 5 percig majd félrehúzom és fedő alatt hagyom kihűlni. Érdemes akár előző nap elkészíteni. Mikor a tejberizs teljesen kihűl felverem a tejszínt és hozzákeverem. Ezután az étkezési zselatint 1 dl forró vízben elkeverem, majd 5 percig állni hagyom és ezután a rizshez keverem. Az így kapott krémet a keretbe rakott piskótára kenem és a hűtőbe teszem. Közben a tasak leírása alapján felfőzöm a tortazselét és félreteszem, amíg hűl kicsit kiveszem a sütit a hűtőből és rászórom a fagyasztott gyümölcsöt. Ezután rákanalazom a zselét és visszateszem a hűtőbe dermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése