Mivel itt a farsangi időszak eljött az ideje a fánk sütésnek is. Nekem fánk nélkül nincs farsang, viszont farsang nélkül sincs fánk. Máskor valahogy nem esik jól, ebben az időszakban viszont a sok is kevés néha. :-) Az alábbi receptet néhány éve találtam egy újság hasábjain, mivel abban az időben még élesztő-fóbiám volt nagyon megörültem ennek az élesztőmentes sütőporos receptnek. Azonnal ki is próbáltam és kiderült, hogy nagyon finom, igaz az állaga és az íze is inkább a bolti fánkokhoz hasonlít, mivel egy kicsit szárazabb, de én azokat is nagy élvezettel majszolom, szóval nálam nyerő. Később a kollégáimnak is sütöttem egy adagot egy farsang idején persze, hogy nagy sikert aratott.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 tojás
15 dkg cukor
3 dkg olvasztott margarin
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
csipet só
Elkészítés
A tojásokat a cukorral ás a vaníliás cukorral felverjük, majd
hozzáöntjük az olvasztott vajat. Ezután belekeverjük a tejet a sót és a
sütőport. Majd hozzáadagoljuk a lisztet, és fakanállal jól elkeverjük, amíg
tészta sűrűségű nem lesz. Konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük fél
órára pihenni. Nekem kb. a duplájára kel
meg. Ezután lisztezett deszkán
kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagra, majd kiszaggatjuk. Én linzerszaggatót használtam
hozzá és mézeskalács babaformát. Ezután letakarva érdemes még kb. 10 percig
pihentetni. Bő olajban mindkét oldalát arany barnára sütjük. A tészta sűrűbb
lesz egy kicsit, mint a hagyományos fánk, de nagyon finom és nem szívja fel az
olajat. Tálalhatjuk porcukorral, lekvárral vagy pudinggal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése