2015. április 6., hétfő

NARANCSOS FATÖRZS

Régebben nem volt húsvét narancsos fatörzs nélkül. Ezt az elmaradhatatlan ünnepi süteményt mindig a nagymamám sütötte. Mikor beléptünk hozzá húsvét reggelén első kérdésünk az volt - Ugye van fatörzs? A válasz természetesen mindig igen volt, kivéve, amikor néha megviccelt bennünket és nemet válaszolt. Ilyenkor szinte kétségbeesve néztünk egymásra a tesóimmal, attól félve, hogy akkor nem is lesz ünnep az ünnep. Ma már én sütöm a fatörzset, azt mondják olyan mint a mamáé.

Hozzávalók

6 tojás
4 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
egy cs sütőpor
2 narancs leve

Krémhez
3 tojás
25 dkg cukor
3 kanál kakaó
2 narancs héja 
25 dkg margarin

Elkészítés

A narancs héját kiesebb lyukú sajtreszelővel lereszelem. Ezután a tojásokból és a kakaóból csokis piskótát sütök. A piskóta receptem annyit változtatok, hogy a 6 kanál lisztből 2 kanálnyit kakaóporral helyettesítek, valamint belefacsarom a 2 narancs levét. A piskótatésztát egy nagyobb gáztepsiben sütőpapíron sütöm meg, hogy minél vékonyabb és nagyobb legyen. Mikor megsült még forrón feltekerem és állni hagyom. Én nem veszem le róla a sütőpapírt, azzal együtt tekerem föl, majd töltéskor szedem le róla. A krémhez a tojásokat a kakaót, a cukrot és a narancs reszelt héját gőz fölött sűrűre főzöm, majd hűlni hagyom. Mikor a krém kihűlt felhabosítom a margarint és hozzákeverem. Ezután kitekerem a piskótát és megkenem a krém 3/4-ével. Feltekerem, majd kb. a harmadánál srégen kettévágom és a kisebb részt a nagyobb rész oldalához illesztem. Ezután a maradék krémmel jól megkenem, majd villával csíkokat húzok rá. Ezután legalább egy órára hűtőbe teszem. 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése