2015. január 4., vasárnap

HÁZI SAJT

Az alábbi receptet szintén Jutka nénitől kaptam. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Sok ijesztő cikk kering itt a Neten is kisebb, nagyobb üzemekben előállított sajtok minőségéről. Mi mindent tartalmaznak annak érdekében, hogy piacképesek, sokáig eltarthatók legyenek! Nos, van lehetőségünk házilag készíteni sajtot. Igaz, ez nem reszelhető, sajtos stanglit, sajtszószt nem lehet csinálni belőle, de sokoldalúan felhasználható, finom étel. Tehát ezután is szükségünk lesz "bolti" sajtra is, de ilyenkor vegyünk jobb minőségűt. Én nem bírom a tejet fogyasztani (tejsavó) sem nyersen, sem forralva. Ezt a sajtot rendszeresen készítem, eszem. Hihetetlenül egyszerű megcsinálni! Hosszabb idő leírni. 

Hozzávalók


2l tej
petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors, kapor, színes bors,  bazsalikom
3cl ecet
sűrű szövésű szűrő

Elkészítés


Kizárólag házi tejet használjunk - a bolti nem az, amit gondolunk róla!

2 liter tejet felteszek forralni. Közben előveszem a fűszereket, amivel ízesíteni akarom. Kizárólag szárított, morzsolt zöld fűszereket kell használni, hogy néhány napig elálljon.
Íz-összeállítások:
- petrezselyem, kakukkfű, kurkuma, fehér bors.
- kapor, kurkuma, színes bors.
- bazsalikom, kurkuma, fehér bors.
Sokféleképp variálható - ízlés szerint. Kurkumát mindig teszek bele, mert szép, sárga színt ad a sajtnak, és számos jótékony hatása van a szervezetre.

A kiválasztott fűszereket a tejbe szórom, így a szárítottak is puhulnak, míg a tej felforr. Amikor kész, leveszem a lángról és 3 cl ecetet mérek ki (röviditalos pohárban). Mielőtt beleöntöm, megkeverem, hogy a fűszerek egyenletesen kavarogjanak a tejben. Ezután már nem szabad kevergetni. Merőkanállal óvatosan az előkészített sűrű szövésű szűrőbe szedem, majd a merőkanál aljával óvatosan tömörítem (megnyomkodom).
Ebben hagyom kihűlni, majd papírtörlőbe csomagolom kb. 1 órára, így teszem a hűtőbe. Ez még összeszedi a fölösleges nedvességet. Végül egy tároló edénybe teszem. 4-5 napig eláll. 
Én nem szeretem az ecet szagát, de ettől nem kell tartani. Mire kihűl, semmi sem érezhető ebből!

Csonkáné Potocska Judit

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése