2017. december 18., hétfő

STOLLEN, avagy német karácsonyi gyümölcskenyér

Van néhány jól bevált karácsonyi sütemény, amit minden évben megsütök, viszont mindig kell valami újdonság, hogy ne legyünk a megszokás rabjai. Már egy ideje nagy vágyam, hogy kipróbáljam, mivel a boltban kapható nekem nagyon ízlik. Igazából az tartott vissza, hogy elég drága édesség, mivel a rengeteg féle aszalt gyümölcs mellett marcipán is van benne. Most viszont jön a karácsony, bevásárolta mindenféle aszalt gyümölcsöt és nekiláttam. Számos recept van a neten, ezeket vegyítettem. Az elkészítése igen egyszerű. 

Hozzávalók

50 dkg liszt 
csipet só
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor 
15 dkg porcukor
5 dkg élesztő 
200 g vaj
1 db tojás 
7 dkg dió (tört)
1 csomag mazsola
17 dkg vegyes aszalt gyümölcs (ananász, áfonya, barack, kandírozott narancs és citrom, papaya) 
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
1 kávéskanál szerecsendió (őrölt)
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 tömb marcipán (40 dkg)

Tetejére
5 dkg margarin
4 evőkanál porcukor


Elkészítés

A tejet megmelegítem, hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Közben a liszthez hozzákeverem a sót, megolvasztom a margarint, lereszelem a citrom és narancs héját, a mazsolát egy pohár vízbe áztatom és felkockázom az aszalt gyümölcsöket, már amelyiket kell. Mikor az élesztő felfutott megkavarom és hozzákeverem a reszelt héjat, a fűszereket és a tojást, majd végül az olvasztott margarint, az így kapott keveréket a lisztre öntöm és villával elkezdem belekeverni. Villával keverem, nem kézzel. Mikor egyneművé válik hozzákeverem az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát és a az apróra tört dió. A margarintól csúszós masszát kapunk, amit egy órára meleg helyre tesszük keleszteni. Ha jól dolgoztunk háromszorosára kel, amit lisztezett asztalra borítva kettévágok, kinyújtom kb. 20x20 cm nagyságúra, a marcipántömböt 4-be vágom hosszában és 2-2 rudat a tészta közepétől távolabb helyezek. Ezután a tészta egyik felét ráhajtom a marcipános másikra, a széleket lenyomkodom és sütőpapíros tepsibe teszem. Nekem gáztepsim van, amin elfért egymás mellett mindkét kalács. 150°C-on sütöm 35-40 percig. Akkor van kész, amikor a teteje szép sötét aranybarna. Mikor megsült, még forrón megkenem olvasztott margarinnal, majd megszórom bőven porcukorral, kihűlés után zacskóban lehet tárolni. Nagyon sokáig eláll. 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése