2017. október 16., hétfő

MÉTERES KALÁCS


Rendhagyó módon egy történetet osztanék meg. Kisgyerekkoromban anyukámék összejártak néhány családdal kártyázni, ez még önmagában nem nagy dolog, hiszen abban az időben nagyon népszerű közösségi elfoglaltság volt ez. Egyik héten egyiknél, másik héten másiknál. Persze minden vendéglátó készült szendviccsel, vagy bográcsossal és persze nem maradhatott el a desszert sem. Az egyik család háziasszonya minden alkalomra méteres kalácsot sütött. Nem is volt ezzel gond, mert nagyon finoman készítette. Persze a jó szándék mögött megbújó igazságot minden felnőtt tudta, mégpedig, hogy valójában ezt tudta a legjobban, mást nem igazán. Nem is firtatta ezt senki. Na de a gyermeki őszinteség kiszámíthatatlan. Így esett, hogy egy alkalommal, mikor Rozi néni (nevezzük így) bejelentette, hogy akkor hozza a desszertet 6 éves önmagamból valahogy kibuggyant egy minden hátsó rossz szándékot nélkülöző, ártatlan és őszinte kérdés: Ugye nem megint méteres kalácsot? Szegény anyukám, alig győzte menteni a menthetőt, hogy a gyerek nagyon szereti, csak azért kérdezte stb. Az "esetből" persze mára csak egy vicces emlék maradt. És még a méteres kalácsot sem untam meg. 


Hozzávalók


6 tojás
35 dkg porcukor
15 kanál víz
10 kanál olaj
35 dkg liszt
1 sütőpor
2 evőkanál kakaópor

Krémhez
2 csomag puncsízű pudingpor
8 dl tej
20 dkg cukor
15 dkg margarin

Csoki mázhoz
10 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
1 dl tej
15 dkg porcukor

 Elkészítés

Először a pudingport felfőzöm a tejben, majd hűlni hagyom. Közben elkészítem a tésztákat. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját kikeverem a porcukorral, az olajjal és a vízzel. Hozzáadom a lisztet, a sütőport  végül keverőkanállal hozzákeverem a tojások keményre vert habját is.
A tésztát 2 részre osztom és az egyik felébe belekeverem a kakaóport. A tésztákat vajjal kikent, kilisztezett őzgerincformákba öntöm és 180°C-on tűpróbáig sütöm.

A margarint kikavarom a cukorral és a kihűlt pudinghoz keverem. A tésztákat a barázdák mentén felszeletelem és felváltva egy fehér és egy fekete tésztát összeragasztok a krémmel, nem spórolok vele, jó vastagon kenem rá. Nekem így két rúd jön ki. Mikor készen vannak a rudak a csoki máz hozzávalóit edényben összefőzöm, majd leöntöm vele a tésztákat. A bevonó ne legyen túl híg, mert akkor lefolyik a sütiről. 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése