Félreértés ne essék, nekem sem terem a hűtőmben parmezán. Talán nem mondok újdonságot azzal, hogy ez az alapanyag nem éppen a mindennapi életem része. Viszont a testvérem megint cserediák volt a nagy csizmában és mint szokás a vendéglátó család pazar úti csomaggal szerelte fel a visszaútra, hát így került a hűtőmbe egy nagyobb darab ebből a különleges finomságból. Bevallom kesztyűs kézzel bánok vele, nagy becsben tartom, ha egyszer elfogy talán megint éveket kell várjak arra, hogy pótolja valaki. :-)
Hozzávalók
40 dkg liszt
2 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál cukor
5 dkg parmezán sajt
5 dkg élesztő
1 dl olaj
2 teáskanál só
Elkészítés
A tejet megmelegítem, majd hozzáadom a cukrot és felfuttatom benne az
élesztőt. A lisztben elkeverem a sót és
belereszelem a parmezánt, majd egy mélyedést vájok a közepébe és a felfutott
élesztőt beleöntöm. Belekeverek egy kevés lisztet és hagyom dagadni 15 percet.
Ezután hozzáadom az olajat és a vizet és tésztává gyúrom, majd 1 órát
kelesztem. Mikor szépen megkel a cipót 8
részre osztom és minden részt még 4 részre. A kis cipókból hurkákat sodrok és
sütőpapíros tepsibe teszem. A rudakat megkenem tejjel és megszórom
szezámmaggal. 180°C-os sütőben arany barnára
sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése