Itt az almaszezon, vagyis nálam már a pincében pihennek a formás kis darabok. Általában nem tart ki tavaszig, mivel ez nálunk olyan igazi téli gyümölcs. Használom főzéshez sütéshez egyaránt-. A karácsonyi vacsora nem is lehet meg párolt alma nélkül. Sokan gondolkodtam vajon érdemes-e ezt az ételt leírni, hiszen annyira egyszerű, hogy hosszabb az intro mint maga a recept. Aztán, ahogy beszélgettem másokkal kiderült, sokan nem is ismerik, holott mifelénk a sült kacsa mellé esszük köretnek.
Hozzávalók
alma (kb 2 kg-nyi)
4 evőkanál cukor
2 dl víz
Elkészítés
Az almákat meghámozom, a magházat kivágom és négybe vágom, a nagyobb darabokat több részre, de a lényeg, hogy ne kicsi darabokra szeljük, mert akkor pépes szósz szerű lesz és ennek nem az a lényege. Mikor kész, egy lábasba (én teflont használok, de bármilyen jó) halmozom, ráöntöm a vizet és a cukrot és fedő alatt kezdem főzni tartalék lángon. Mikor már kezd megpuhulni az alma átkavarom és addig főzöm tovább fedő alatt, amíg a kisebb darabok annyira megpuhulnak, hogy ha kavarni kezdem szétesnek. Ekkor a nagyobb darabok még félkemények de nem baj, mert így lesz finom. Szóval mikor eddig eljutottunk levesszük a tűzhelyről és fedő alatt hagyjuk magában párolódni. Húsok mellé nagyon finom köret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése