A csülök egy közismert finomság, a magyar étlapok egyik biztos pontja a pacal és a halászlé mellett. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki el is tudja készíteni. Sok odafigyelés kell hozzá, és nem utolsó sorban idő. Ha pékné módra készítjük elsősorban idő kell a főzéshez, majd idő kell a sütéshez, hogy valóban omlós és ízes legyen. Ha más módon készítjük akkor is idő kell ahhoz, hogy megfelelően átpárolódjon a csont melletti hús. Tehát ez nem éppen egy olyan alapanyag, mit csak előveszünk a hűtőből és egy óra múlva tálalhatunk is a családnak. Viszont mindenképpen megéri az időráfordítást, mert ha nem fukarkodunk vele, akkor olyan ízletes ételt varázsolhatunk az asztalra, ami után mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját.
Hozzávalók
1 csülök (nyers)
olaj
babérlevél
egész fekete bors
só
Elkészítés
A csülköt először jól besózom, könnyebb, ha el van vágva, de egészben is lehet, viszont akkor bele kell vágni a húsba és a vájatokban is besózni. Ezután egy nagyobb tálba teszem és felöntöm olajjal. A csülök mellé szórok egy maréknyi egész borsot és 10 darab babérlevelet. Majd lefedem fóliával és egy éjszakára a hűtőbe teszem. A lényeg, hogy minimum 12 órát álljon a pácban. Másnap egy tesibe teszem a csülköt (azért is jobb elvágni, mert jobban fér) a babárlevelet és a borsot rászórom, fóliával lefedem és 170°-C on párolom, amíg meg nem puhul és le nem válik a hús a csontról. Ezután leveszem a fóliát és még pirítom egy kicsit, hogy a hús teteje és a bőr egy kicsit ropogós legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése