Hozzávalók
1 kg liszt5 dkg élesztő
8 dl tej
1 evőkanál + 10 dkg cukor
4 tojás sárgája
3 cl rum
1 dl olaj
csipet só
olaj a sütéshez
porcukor
Elkészítés
A tejből 3 dl-t megmelegítek, hozzáadom az evőkanál cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. Közben a lisztet tálba öntöm, hozzáadom a tojások sárgáját, a rumot, a 10 dkg cukrot, az 1 dl olajat, a maradék tejet és a csipet sót. Mikor az élesztő felfutott a keverékhez öntöm és lágy tésztává gyúrom. Meleg helyen kelesztem 1 óra hosszát. Mikor szépen megkelt lisztezett asztalra fordítom kézzel kinyújtom kb. ujjnyi vastagra és egy nagyobb szájú pohárral kiszaggatom. A nyers fánkokat kicsit hagyom kelni, amíg az olaj felforrósodik, majd bő olajban kisütöm. Fontos, hogy az olaj jó forró legyen. Porcukorral és lekvárral tálalom és indulhat a farsangi mulatság! :-D
A fakanállal felverés a hagyományos!Így készítette édesanyám is! Mária
VálaszTörlés