Egyre jobban szeretek pogácsát sütni, ha megvan az alaprecept akkor ezerféleképpen lehet variálni a hozzávalókat. Ez a pogácsa lényegében egy teljesen hétköznapi tejfölös pogácsa, viszont mivel nem volt a hűtőben sajt nem volt mit tenni, mint ötletelni. Mivel a pogácsa tésztája sós így alapvetően bármilyen fűszerrel kombinálva finom és élvezhető ízhatást nyújt a majd az elkészült finomság. Máskor azt hiszem a tésztába is szórok majd egy kevés paprikát...no de ez már egy újabb bejegyzés lesz a blogon.
Hozzávalók
70 dkg liszt
25 dkg zsír
2 teáskanál só
2 tojás
2 dl tejföl
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
5 dkg élesztő
+ fűszerpaprika a tetejére és 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A lisztben elmorzsolom a zsírt, hozzáadom a sót, majd a közepébe teszem a tejfölt és a tojásokat. Ezután a tejet megmelegítem, belekeverem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. Mikor felfutott az élesztő hozzáöntöm a többihez és tésztává gyúrom. Ha kell adok még hozzá lisztet, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől is. Fél órára félreteszem kelni. Ezután kinyújtom jó ujjnyi vastagra (kb. 2 cm) a tetejét megkenem tojással, majd késsel berácsozom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom és minden pogácsát megszórok fűszerpaprikával. Sütőpapíros tepsiben 180°C-on sütöm, amíg az alja megpirul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése