Ma aranygaluskára éheztem, de beteg módon. Nem tudom miért, de reggel
óta ezen járt az eszem. Nem volt mit tenni, sütni kellett! Az első
próbálkozásom kb. 10 évvel ezelőtt volt, borzalmasan sikerült, még a kutya sem
ette meg, és ez nem vicc! Annyira sokkoló volt a rosszul sikerült kelt tészta,
hogy évekig kerültem az élesztőt. Mára már tudom a titok nyitja a megfelelő
hőmérsékletű tej és egy meleg hely a futtatáshoz. Egy szó mint száz a tésztám
szépen megkelt, a finomság arany barnára sült és nagyon finom lett. Az
igazsághoz hozzátartozik, hogy a konyha ma annyira katasztrofálisan nézett ki,
mint még soha, ma minden lefele esett, minden kiborult, kifröccsent, de hát minden
nem lehet tökéletes!
Hozzávalók
70 dkg liszt
2 evőkanál porcukor,
1 teáskanál só
10 dkg olvasztott margarin
3 dl tej
5 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor
+ 15 dkg margarin
15-20 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
Elkészítés
A tejet a cukorral megmelegítem és felfuttatom benne az élesztőt. Közben
megolvasztom a margarint, egy tálba szórom a lisztet, porcukrot, sót és a
tojást, majd hozzáöntöm a margarint. Ezután hozzáadom a felfutott élesztőt és
addig gyúrom, amíg el nem válik a tészta az edény falától. Ha kell adok még
hozzá lisztet. 40 percre meleg helyre teszem és kelesztem. Ha jól dolgoztunk
annyira megkel, hogy szinte kifut a tálból. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk,
fél centi vastagra nyújtjuk és teáscsészével, vagy akkora méretű szaggatóval (kb.
8cm átmérőjű) karikákat szaggatunk belőle. Nekem kb.26-28 db jön ki. Megolvasztok
15 dkg margarint, a diót elkeverem a cukorral, majd egy tepsit kikenek
margarinnal. Ezután jöhet a munka neheze. A kiszaggatott tésztadarabok felét egyenként
az olvasztott margarinba, majd dióba mártom és szépen, nem túl szorosan egymás
mellé fektetem a tepsiben. Majd jöhet a másik fele, amit ugyanúgy mártogatok és
az első rétegre fektetem. Ha marad margarin és dió azt a tésztára öntöm és
180°C-os sütőben arany barnára sütöm. Én mindig készítek hozzá madártejet és
azzal tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése