Egyik kedvencem ez az étel, ugyanis imádom a nokedlit. Mikor gyerek voltam sokszor a pörköltszaft helyett én sima tejfölt kértem rá, és úgy ettem mintha valami isteni eledel lenne. Első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen csak nokedlit kell főzni és rétegezve megsütni. Valóban nem nagy kunszt, csakhogy ez az étel az, amelyikkel akkora felfordulást lehet csinálni a konyhában mintha bomba robbant volna Vegyük először is a nokedli főzést, amihez egyrészt befogunk egy tálat és egy keverő kanalt, majd egy edényt amiben majd megfőzzük, és még szükségünk van a szaggatóra. Ha ezt még variáljuk is, ahogy én is teszem, akkor kell egy edény, amiben megfőzzük a gombát, majd kell egy tál amiben felverjük a tojást, és kell egy serpenyő amiben megsütjük, majd ezek után még kell egy mély jénai amiben ugye összesütjük, és még nem is beszéltem a fakanalakról és villákról...szóval aki nekiesik készüljön föl, hogy tele lesz a mosogató mire végez, de megéri, mert valóban nagyon finom és egyébként még laktató is.
Hozzávalók
3 tojás
víz
só
1 üveg szeletelt gomba
2 pörköltszaft kocka
20 dkg reszelt sajt
4 tojás
1 nagy tejföl
Elkészítés
Először megfőzöm a nokedlit. Felteszek a tűzre egy fazék sós vizet
forrni. A nokedlit szigorúan adagonként készítem, nem egyszerre. Tehát egy
tojáshoz hozzáadok kb. 1,5 dl vizet egy csipet sót, jól összekeverem
habverővel, majd hozzáadok kb. fél kilónyi lisztet, ha túl sok a liszt és
kemény a tészta akkor adok hozzá még vizet. A lényeg, hogy ne legyen kemény a
massza, hanem inkább folyós, de mégis tészta állagú. Jobban szeretem kézzel
kiszaggatni, de az időhiány és a kényelem engem is súlyt így szaggatóval
készítem. Így hát beleszaggatom a forrásban lévő vízbe. Majd tartalékra veszem
a tüzet. Amíg megfő a galuska elkészítem a gombás mártást. Nagyon egyszerűen
készítem, olajat hevítek egy kisebb lábasban, majd beleöntöm a gombát, jól
átforgatom, ezután felöntöm kb. 1,5 dl vízzel, forrásig melegítem, majd
hozzáadok 2 pörköltszaft kockát. Ha van időnk, akkor csinálhatunk egy kisebb
adag gombapaprikást hagymával és paprikával ahogy azt kell. Ezután lereszelem a
sajt felét egy mély jénai tál aljába. Addigra meg is fő a nokedli, vagyis
szépen feljött a víz tetejére, majd szűrővel kiemelem a fazékból (nem szoktam
vízzel átmosni) és beleöntöm a gombapaprikásba, amiben jól átforgatom. Ezután
megfőzöm az újabb adag nokedlit. Amit szintén öblítés nélkül a jénaiba reszelt sajtra
teszek, majd erre ráreszelem a saját másik felét és jól átforgatom benne. Majd
következik a harmadik adag nokedli. Amikor már szépen feljön a víz tetejére egy
serpenyőben olajat hevítek és felverek 4 tojást. A nokedlit átmosás nélkül a
forró olajra szűröm, jól átforgatom benne, majd ráöntöm a felvert tojásokat,
jól átkeverem, és addig sütöm, amíg a tojás át nem sül. Ezután a gombás
keveréket a sajtos nokedlire rakom, majd erre jön a tojásos nokedli és a végén
jó vastagon megkenem tejföllel. 200°C-os sütőben kb. 20 percig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése