A túrógombóc szerintem nem igazi étel, inkább desszert, de annak nagyon egyszerű, gyors és legfőképpen finom. Viszont nem mindegy hogyan készítjük, mert ha nem elég a tojás és a gríz akkor szétesik főzés közben, viszont ha túl sok akkor kemény lesz. Szóval nem könnyű eltalálni a jó arányokat, de ez a recept tökéletesen eltalálja.
Hozzávalók
50 dkg túró
3 tojás
15 dkg cukor
15 dkg búzadara
kevés vaníliás cukor
zsemlemorzsa
olaj
Elkészítés
Edényben enyhén sós vizet teszek föl főni. A tojásokat szétválasztom, a
fehérjét habbá verem. A sárgáját elkeverem a cukorral, majd hozzáadom a túrót, a grízt és kb. egy evőkanálnyi vaníliás cukrot. Mikor jól összekevertem keverőkanállal
hozzákeverem a tojáshabot. Mire ez kész addigra a víz is forrásnak indul. A
masszából gombócokat formálok, ha nagyon ragadós akkor két evőkanál
segítségével nagyobb galuskákat és a lobogó vízbe teszem. Ne tegyük bele
egyszerre mindent, mert lehül a víz és nem fő meg jól a gombóc, én inkább 6-8
darabot főzök egyszerre. Amíg az első adag fő serpenyőbe olajat hevítek, majd
beleszórom a zsemlemorzsát és lepirítom benne. Mire elkészül a gombócok is
feljönnek a víz felszínére, szűrővel kiszedem őket és a zsemlemorzsába
forgatom. Cukorral vagy cukros tejföllel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése