Régóta készülök sajtot készíteni, de eddig féltem tőle, hogy elrontom. Ma azonban erőt vettem magamon és megcsináltam életem első házi sajtját Jutka néni sugallatára. Annyira jól nézett ki, amit beküldött, én pedig imádom a sajtot minden mennyiségben és minden formában (kivéve a fűszerezett és hagymás sajtokat) tehát rászántam magam és bevallom nem bántam meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a főzés előtt végignéztem jó néhány videót a youtube-on.
Hozzávalók
2 l házi tej
egy konyharuha
egy kisebb darab anyag
tésztaszűrő
Elkészítés
Előkészületképpen egy nagyobb edénybe beleteszem a szűrőt és abba a
konyharuhát. A tejet felteszem főni. Mikor elkezd forrni leveszem a tűzről és
hozzáöntöm az ecetet, majd elkezdem lassan kavargatni. Nem kell sokáig, kb. 6-7
kavarás, majd a konyharuhával letakart szűrőbe öntöm. A konyharuhát jól
összefogom, hogy kicsöpöghessen a savó a sajtból. Mikor már jól kicsöpögött meg
is nyomkodom, vigyázzunk mert forró még. Ezután átteszem az így keletkezett sajtot
a kisebb anyagra és mint a húsvéti sonkát betekerem vele, a két végét szorosan
összekötöm, majd lesúlyozom, hogy a még benne levő savó is kifolyhasson. Kb. 2
óra hosszát hagytam a súly alatt,majd kicsavarta az anyagból, ezután már szeletelhető. Ez egy natúr
változat, de lehet ízesíteni hagymával, fűszerekkel, kivéve a sót. Ha sós
sajtot akarunk, akkor a kipréselt sajtot sós vízben kell áztatni egy darabig. A
fűszereket akkor adjuk hozzá amikor már leszűrtük, ekkor tegyük ki egy tálba és
keverjük hozzá, majd ezután préseljük össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése