Tagadhatatlanul vidéki vagyok, nekem a hétvége pogácsa nélkül el sem kezdődhet. Egyszerűen nem tudok betelni ezzel az apró kis sós falattal. Lázasan keresem minden receptes könyvben az újdonságokat. Megint találtam egyet, igaz kicsit időigényes a többszöri hajtogatás miatt, de megéri a vesződés, mert valóban finom.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 kispohár tejföl
25 dkg margarin
0,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
5 dkg élesztő
Elkészítés
A lisztben elmorzsolom a margarint, hozzáadom a sót és a tejfölt. A
cukrot hozzáadom, a tejhez megmelegítem és felfuttatom benne az élesztőt. Majd hozzáöntöm
a lisztes keverékhez és összegyúrom. Fél órán át meleg helyen kelesztem. Fél
óra múlva kinyújtom és meghajtogatom, majd újra kelesztem húsz percet. Ezt megismétlem
még kétszer, de egyik esetben sem gyúrom át. Az összehajtogatott tésztát nem
gyúrom át hanem ujjnyi vastagra nyújtom, késsel berácsozom a tetejét,
pogácsaszaggatóval kiszaggatom, megsodrom, majd sütőpapíros tepsibe teszem. A
tetejét megkenem tojással és megszórom sajttal és 200°C-on megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése