A minap Jutka néni írt arról milyen jótékony hatása van a céklának a szervezetre, ezért netes keresésbe kezdtem a témában, hogy bővebb információhoz jussak. Találtam is egy nagyon jó honlapot (ceklale.hu) , ahol minden információ elérhető a cékláról. Íme az egyik bejegyzés a cékla egészségügyi hatásairól:
"A cékla nemcsak a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének
javításában játszik fontos szerepet, hiszen magas kálium, magnézium, vas folsav
és vitamintartalma (B6 és C) ennél is több egészségügyi előnyt jelent a
céklafogyasztók számára. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket
és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is
működik. Mi több, három bébicékla elfogyasztása naponta megfelel a javasolt
napi 5 rész zöldség vagy gyümölcsadagnak. Nézzük is meg, hogyan segít a
rubinvörös cékla fenntartani az egészséges életmódot.
A cékla csökkenti a vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát
Kutatások kimutatták, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást és
annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki. Ez azért van, mert a
cékla magas nitráttartalma a vérben egy úgynevezett nitrogén-monoxid gázzá
alakul, ami kitágítja a vérereket és így csökkenti a vérnyomást. Naponta 250
milliliter céklalé elfogyasztása vagy 1-2 főtt cékla (kb. 10 dkg) megevése
jelentősen csökkenti a vérnyomást és az ahhoz kapcsolódó szövődmények
kialakulását.
A cékla erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik
A betacianin pigment adja a cékla erőteljes színét, ez az anyag azonban
antioxidánsként is működik. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni az
LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát és csökkentik a
szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a szélütését is.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavakat
A cékla folsav tartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges
növekedéséhez. A folsav fontos szerepet játszik továbbá a magzat
gerincvelőjének kialakulásáért (1-3. hónapban) és sehít megelőzni az olyan
gerincvelő rendellenességeket, mint a spina bifida. A cékla vasat is tartalmaz,
így segít leküzdeni a kismamák terhesség alatti fáradtságérzetét. A várandós
anyukáknak nem szabad elfelejteniük azonban, hogy a főtt cékla kevesebb
folsavat tartalmaz, mint a nyers.
A cékla csökkenti a csontritkulás kockázatát
A cékla ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a
kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészségének
fenntartásához és csökkenti a csontritkulás kockázatát.
A cékla ezeken kívül csökkenti a koleszterinszintet,
alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet,
vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység és elűzi a fáradtságot
és mivel javítja a véráramlást az agyban, ezért fokozza a szellemi képességeket
is."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése