Ha valaki figyelemmel kíséri a blogot hasonlóságot vélhet felfedezni egy korábbi bejegyzéssel. Nem véletlen. A kelt tésztákban az is különleges, hogy néha elég csak a tölteléken vagy a szaggatás, tekerés, fonás módján változtatni és máris egy új süteményt kapunk. Bevallom sűrűn alkalmazom ezt a módszert és minden esetben valami igazán különleges és finom falat az eredmény. Persze ehhez az kell, hogy az élesztő megfelelően dolgozzon, rajta múlik ugyanis minden.
Hozzávalók
80 dkg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1,5 dl olaj
Töltelékhez
3 tojássárgája
18 dkg margarin
10 dkg felvágott (apró kockára vágva)
10 dkg reszelt sajt
Tetejére
tojásfehérje
reszelt sajt
Elkészítés
Keverőtálba öntöm a lisztet, az olajat, a sót és 3 dl tejet. 2 dl tejbe teáskanál cukrot teszek, megmelegítem és felfuttatom benne az élesztőt, majd ezt is a keverőtálba öntöm és az egészet tésztává gyúrom. A tésztát négy cipóra osztom. A margarint robotgéppel kikeverem a tojással, sóval és a reszelt füstölt sajttal, majd hozzáadom a felkockázott felvágottat. A cipókat tepsi nagyságúra nyújtom, megkenem a vajas keverékkel, majd feltekerem és háromszög alakban ferdén földarabolom. Sütőpapírral béllet tepsibe rakom, megkenem tojásfehérjével, majd 180°C-on megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése