Az én pozsonyi kiflim küllemre nem éppen a klasszikus formát mintázza,
viszont a tésztája, az íze nagyon is eredeti. Életemben először sütöttem,
bevallom féltem kicsit, mert olyan nagy híre van, és hát ettem már „boltit”,
szóval volt mihez viszonyítanom. Elsőre a klasszikus mákos tölteléket választottam,
csakhogy kevés lett a fél kg mák, így a kimaradt tésztát házi szilvalekvárral
töltöttem meg. Az első adag annyira ízlett, hogy nekiálltam még egynek. Mivel a
napokban álltam neki az őszi mogyoró pucolásnak, így gondoltam kipróbálom a
mogyoró tölteléket. Így nem kérdés, hogy az én kiflim nem klasszikus pozsonyi.
De hogy még egyet csavarjak a történeten eltértem a receptleírástól és margarin
helyett csak házi zsírt használtam. Ajánlom mindenkinek, sokkal omlósabb és
könnyebb lesz a tészta.
Hozzávalók
1 kg liszt
36 dkg zsír
6 tojássárgája
3 dl tej
15 dkg porcukor
5 dkg élesztő
1 ek cukor
csipet só
Töltelékhez
250 gr mák
250 gr mogyoró
lekvár
cukor
vaníliás cukor
tej
Elkészítés
Az élesztőt a kanál cukorral felfuttatom a langyos tejben. Közben a lisztbe belemorzsolom a zsírt,
hozzáadom a porcukrot, a sót, majd jöhet
bele a felfutott élesztő és a tojások sárgája. Tésztává gyúrom és 10 cipót
formázok belőle, letakarva állni hagyom fél órát. Közben előkészítem a
tölteléket. A mákhoz hozzákeverem a cukrot, nem írta mennyiséget, mert ez
inkább ízlés dolga, ki édesebben szereti ki nem. Majd hozzáöntök kb. 1,5 dl tejet (hideg is lehet) és jól
elkeverem. Ugyanezt teszem a ledarált mogyoróval is.
A cipókat egyenként kör alakúra nyújtom, majd 8 cikkre vágom,
belekanalazom a tölteléket és kifli formára tekerem. 170°C-os sütőben arany
barnára sütöm, majd porcukorral megszórva tálalom.
Bocs,de a pozsonyi kifli nem így néz ki!
VálaszTörlés