Ezt az ételt a nagynénéméknél ettem először, ők cseréptálban sütötték, baconnal takarták be, hagymát is tettek bele, és persze nagyobb darabot töltöttek. De valami hihetetlenül finom volt. Még köretet is elfelejtettem enni hozzá. Valójában nem is olyan macerás az elkészítés, hiszen csak be kell vagdalni és beletölteni laponként a "tölteléket". Igazán különleges főétel egy karácsonyi vacsorán, vagy nagyobb családi eseményeken, de a vasárnapi húsleves fényét is méltón emeli.
▼
2016. április 23., szombat
SZERDA ESTI GYORS
Nehezebb volt nevet adni ennek az édességnek, mint elkészíteni. Hiszen csak a pudingot kellett megfőzni hozzá, a többi hozzávalót pedig csak a hűtőből és a szekrényből kell elővenni. Igazából azt a nevet is adhattam volna neki, hogy vadászsütemény, hiszen a hozzávalókat "összevadásztam" a kamrából. Ha lett volna még egy kis túróm egy rétegben azt is adok hozzá, de nem volt. Viszont akinek más hozzávalója is akad nyugodtan kísérletezzen.
2016. április 16., szombat
LEKVÁROS BUKTA
A lekváros bukta mifelénk amolyan második fogás. Általában akkor sütjük, ha a leves nagyon tartalmas, mint például egy gulyás leves, vagy egy raguleves. A nagybetűs bukta baracklekvárral van töltve, de bármit használhatunk helyette, akár mákot, diót, túrót, vagy ez esetben házi szilva lekvárt. Nos ma egy igazán tartalmas bablevest főztem, amíg a bab puhára főtt el is készítettem egy tepsi buktát.
BABGULYÁS
A tatámtól kaptam egy főtt füstölt sonka darabot. Beraktam a mélyhűtőbe későbbi időre. Ma éppen itt volt az ideje, hogy hasznosítsam, és hát mit is csinálhatnánk belőle, ha nem egy igazi babgulyást. A babgulyás csipetkével az igazi, én viszont úgy elfelejtettem a csipetkét, mint a huzat. Mikor készen lett a leves kicsit átkavartam és ekkor tűnt fel, hogy valami hiányzik. Hát nem volt mit tenni gyorsan felforraltam, közben megcsináltam a csipetkét. Így már tényleg igazi lett.
CHILI CON CARNE, ahogy én készítem
25 dkg fejtett bab (tarka)
1 ek zsír
1 közepes db vöröshagyma, vagy 3 újhagyma
80 dkg darált sertéshús
5 ek ketchup
2 dl paradicsomlé
fél konzerv csemegekukorica
2 teáskanál só
1 kiskanál feketebors (őrölt)
1 evőkanál majoránna
1 kiskanál bazsalikom (morzsolt)
1 evőkanál fűszerpaprika
chili ízlés szerint
KENYÉRLÁNGOS
Nagyobb vásárok vagy fesztiválok elmaradhatatlan hozzávalója a kenyérlángos. Nincs is ínycsiklandóbb, mint amikor a kemencékből felszáll a frissen sült tészta illata. Kemencém még nincs, de a sütőben sütve is illatozott a finomság. Ehhez a bejegyzéshez egy feltét nélkülit sütöttem, mivel chilis babhoz tálaltam "köretként". Viszont nagyon finom és egyszerű vacsora lehet, ha a kinyújtott tésztát megkenjük tejföllel, majd megszórjuk pirított szalonnakockával, paprikával, paradicsommal, majd sajttal szórjuk meg a tetejét.
Hozzávalók
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
teáskanál só
5 dkg margarin (olvasztott)
kávéskanál cukor
2016. április 9., szombat
TEPSIS TÚRÓS
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy imádom a túrós édességeket. Egy
egy elkészítésénél azonban nem elhanyagolható, hogy mennyi időt vesz igénybe.
Ez a süti valójában olyan mint egy pite, viszont sokkal könnyebb és egyszerűbb
az elkészítése. Csak össze kell keverni a hozzávalókat és megsütni. A sütési
idő sem hosszú, mindössze 20 perc. Összességében 30 perc alatt van egy finom
édességünk, és melegen is fogyaszthatjuk.
2016. április 7., csütörtök
POZSONYI KIFLI
Az én pozsonyi kiflim küllemre nem éppen a klasszikus formát mintázza,
viszont a tésztája, az íze nagyon is eredeti. Életemben először sütöttem,
bevallom féltem kicsit, mert olyan nagy híre van, és hát ettem már „boltit”,
szóval volt mihez viszonyítanom. Elsőre a klasszikus mákos tölteléket választottam,
csakhogy kevés lett a fél kg mák, így a kimaradt tésztát házi szilvalekvárral
töltöttem meg. Az első adag annyira ízlett, hogy nekiálltam még egynek. Mivel a
napokban álltam neki az őszi mogyoró pucolásnak, így gondoltam kipróbálom a
mogyoró tölteléket. Így nem kérdés, hogy az én kiflim nem klasszikus pozsonyi.
De hogy még egyet csavarjak a történeten eltértem a receptleírástól és margarin
helyett csak házi zsírt használtam. Ajánlom mindenkinek, sokkal omlósabb és
könnyebb lesz a tészta.
KÓKUSZOS DARÁZSFÉSZEK
Ez a süti igazi lakodalmas csemege. Sokáig eláll, nem árt neki a meleg
sem, nem kell hűtőben tárolni, nem szárad ki. Szóval tökéletes desszert akár
más nagyobb eseményekre is, vagy csak egy szimpla mozizáshoz. A töltelék lehet
dió is, vagy bármi más egyéb, ami jól keveredik a tojáshabbal. Talán macerásnak
tűnhet , de nekem elhiheti mindenki,
hogy nem az. Ezt az adagot kicsit elméreteztem, mivel a csigáim hatalmasok lettek,
viszont, ha 4 vagy 6 részre vágjuk a tésztát és úgy göngyöljük, akkor apró
falatka méretű kis csigákat kapunk, ami vendégvárónak persze jobb, mint a
maroknyi darabok.