Újabb finomságot kaptam Jutka nénitől, íme a leírás hozzá és a recept:
Most egy olyan sütés nélküli édesség receptjét osztom meg, mely gyorsan
elkészíthető, nagyon egyszerű, nagyon olcsó, de finom. A fiatalok talán nem
ismerik, de akinek már "elég sok élettapasztalata" van, emlékszik rá!
A ’80-as években nálunk is mindenki gyártotta - fodrász, butikos, népművelő és
könyvtáros... Amikor még nem volt egyszerű dolog többek közt mascarpone sajthoz
hozzájutni, ami az eredeti tiramisuhoz kell. Ezt az édességet 8-10 éve én sem
csináltam, de a napokban eszembe jutott...
Hozzávalók
2 cs. babapiskóta
2-3 adag presszókávé
3 dl. tej
3 púpozott ek. liszt
15 dk. porcukor
1 teáskanál kristálycukor
2 csapott tk. kakaó
Elkészítés
Először lefőzöm a kávét, hogy hűljön, majd megfőzöm a krémet. A lisztet kevés
tejjel csomómentesre keverem, majd hozzáadom a többit és felfőzöm. Amennyiben
túl kemény lenne a krém, még egy kevés tejet adok hozzá. Lehűtöm. Hozzáadom a
margarint (vajat) és a porcukrot. Jól kikeverem.
Ezután előkészítek egy kb. 25 cm átmérőjű üveg vagy porcelán tálat (ne legyen
fém, mert könnyebben beleragad a sütink, és ne legyen magas falú, mert nehezebb
dolgunk lesz vele). A kávét olyan edénybe öntjük, melybe könnyedén
beleforgatjuk a piskóta-rudakat. Szorosan egymás mellé téve rakjuk a tál
aljára. Ahhoz, hogy teljesen befedje, néhány piskótát "méretre"
törünk. A tetejét megkenjük krémmel (kb. 3 felé osztjuk a krémet), 1 tk. kakaót
szűrőbe teszünk és megszórjuk, majd az előző piskótához képest keresztbe rakjuk
le a következő sort, és ismét krémet, kakaót. Végül lerakjuk (szintén keresztbe
az előzőhöz képest) az utolsó kávéba forgatott sort, melyet már nem kenünk
semmivel.
2 babapiskótát morzsára törünk, amit egyenletesen rászórunk az előkészített
tálcára és óvatosan ráborítjuk a tálat. Leemeljük a süti tetejéről a tálat majd
a maradék krémet rákenjük. Egy kis fémedénybe (régi kávé kiöntőt használok)
beleteszünk 1 csapott tk. kakaót, 1 tk. kristálycukrot és ugyanennyi tejet (víz
is jó). Annyi időre tesszük lángra míg a cukor felolvad. Amikor kissé lehűl,
rácsurgatjuk a sütire. Egy napot hűvös helyen kell állni hagyni, hogy a piskóta
megpuhuljon!
Csonkáné Potocska Judit
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése