Mostanában nem telhet el úgy hétvége, hogy valami kelt tésztát ne süssek. Talán a téli hideg az oka, nem tudom, de nyáron valahogy nincs kedvem keleszteni, sőt nagyon még sütni sem, megelégszem a gyümikrémessel az éppen aktuális nyári gyümölccsel vegyítve. Télen szeretek bent lenni a meleg konyhában, és várni amíg a tészta szépen megkel a tűzhely közelében. Ilyenkor teszek-veszek , blogolok, valahogy nyugodtabban telik az idő mint a nyári forróságban.
Ma egy töltött finomságot sütöttem, igaz egy kicsit időigényes a kelesztés miatt, de nagyon nyerő volt a "zsűri" körében, tehát megérte a fáradozást.
Hozzávalók
40 dkg liszt
15 dkg margarin
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só
A töltelékhez
15 dkg sonka
5 dkg reszelt sajt
1 teáskanál mustár
1 teáskanál tejföl
+ reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítés
A lisztben elmorzsolom a margarint, hozzáadom a sót és a tojássárgáját.
A tejhez hozzáadom a cukrot és langyosra melegítem, majd felfuttatom benne az
élesztőt, ezután a lisztes keverékhez adom és tésztává gyúrom. Ha túl kemény
lenne a tészta lehet hozzáadni egy kanálnyi tejfölt. A tésztát letakarva egy
órán át meleg helyen kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. A sonkát nagyon apróra vágom, vagy
ledarálom, hozzáadom a reszelt sajtot, majd elkeverem benne a mustárt és a
tejfölt. Amíg a tészta kel a tölteléket hűtőbe teszem.
Mikor a tészta megkelt négy cipóra osztom. A cipót fél cm vastagságú kerek formára
nyújtom. Derelyevágóval 8 cikkre osztom. A cikkek végére halmozok a sonkás
töltelékből és feltekerem. Ugyanígy járok el a többi cipóval is. A kifliket
meghajlítva sütőpapíros tepsibe rakom, megkenem tojásfehérjével és megszórom
reszelt sajttal, majd 180°C-on kb. 15 perc alatt arany barnára sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése