Mikor gyerek voltam a búcsúkban mindig megcsodáltam a szépen díszített mézeskalácsokat, nem telt el úgy egyetlen év sem, hogy legalább egy huszárt ne kaptam volna. Féltőn óvtam hetekig, sőt hónapokig, nem mertem kicsomagolni nehogy megsérüljön a szép máz. El nem tudtam képzelni hogyan lehet ilyen csodákat gyártani puszta kézzel. Aztán mikor nagyobb lettem már egyre jobban érdekelt a készítése. Kipróbáltam nem egy receptet, az egyik túl kemény lett, a másik túl puha, mígnem ráakadtam egy nagyon jó leírásra. Némi változtatással pedig mára megalkottam a tökéletese mézeskalács receptet. Ez garantáltan megpuhul szobahőmérsékleten, és akár hónapokig is eláll. Ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók
40 dkg liszt
6 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 evőkanál őrölt fahéj
2 tojás
2 evőkanál méz
Elkészítés
Elkészítés
A lisztben jól elmorzsolom a margarint (ez a legfontosabb mozzanat ettől lesz ez a kalács mindig puha), majd hozzákeverem a
porcukrot, fahéjat és szódabikarbónát. Ezután hozzáadom a tojásokat és a mézet
és jól összedolgozom, ha túl lágy adok hozzá lisztet, annyit hogy jól gyúrható
legyen. Fél cm vastagra nyújtom, kiszaggatom és 180°C-os sütőben 10 percet
sütöm.
Díszítő máz
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
pici ecet (1 teáskanálnyi)
A fehérjét villával simára (fehérré) felverem kb. 3 percig. Fontos, hogy
ne géppel csináljuk, mert akkor nem lesz megfelelő állagú a hab. Ehhez kb. 20 dkg
porcukrot adok, vagy egy kicsit többet ha kell, hozzákeverek 1 teáskanálnyi ecetet, és addig keverem, amíg olyan jól kenhető máz állagú
nem lesz. Ezután egy bögrébe zacskót teszek, kihajtogatom a széleit, így
könnyen beletölthetem a mázat. Ez lesz a nyomózsák. Ha színes mázat akarok,
akkor ételfestéket vagy szörpöt adok hozzá. Az ételfesték felhígítja a mázat így porcukrot kell majd hozzákeverni, hogy visszanyerje az állagát.
A terítőmázhoz egy kávéskanálnyi vizet is adok, hogy ne
legyen olyan sűrű, ezt felkenés előtt mindig fel kell kavarni, mert a cukor leül az
aljára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése