A barackos pite egy igazi nagymamás sütemény. Az a fajta, amit a nagyi akkor süt ha a hét közepén váratlanul beállít hozzá egy csapat unoka, akik persze mindig ki vannak éhezne a nagyi finomságaira. Ilyenkor gyorsan szétnéz a spájzban, ahol mindig akad egy kis liszt, cukor és tojás, és persze befőttek sorakoznak a polcon. Tökéletes alapanyagai egy gyors és egyszerű pitének. Ami kellően édes és kellően házias ízű ahhoz, hogy a kis lurkók kihúzzák vele a szokásos hétvégi sütésig.
Hozzávalók
(25 cm átmérőjű piteformához)
- körte vagy barack befőtt félbe vágva mag nélkül vagy friss érett
gyümölcs megmosva/félbevágva)
- 26 dkg liszt
- 26 dkg kristálycukor
- 15 dkg puha vaj
- 6 egész tojás
Elkészítés
1. A piteformát kivajazom és enyhén lisztezem. A gyümölcsöt kettévágom
(befőttet leszűröm, lecsöpögtetem a levét) és a formába teszem úgy, hogy a
vágott felülete legyen alul.
2. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával.
3. A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverem, majd folyamatosan hozzáadom a lisztes
keveréket is, és alaposan összekeverem. A tésztamasszát a gyümölcs köré
egyengetem.
4. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 20 percig sütöm. Kb. a sütési
idő felénél, amikor a süti teteje már szép barna, akkor letakarom egy
alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje, de belül még süljön.
Porcukrozva tálalom.
Én még gyorsan főztem hozzá 7dl tejből (hogy ne legyen kemény,
hanem folyós ) és egy csomag pudingporból vaníliás pudingot és ezzel tálaltam.
Nagyon fincsi süti!
Egy kis vaníliás puding nem rontja el az élvezetet. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése