2017. október 28., szombat

KAKAÓS KALÁCS

Imádom a kelt tésztákat legyen az kalács, bejgli vagy pogácsa. Amellett, hogy fenséges az ízük, nekem az otthon melegét is árasztják. Persze ma már a boltok polcain is találunk kelt tésztákat, temérdek a választék, de az igazi otthon sül, a saját kezeink által, a szeretetünk melegével. Mamám tanított meg bejglit sütni, azóta minden karácsonykor az én feladatom a finom töltött rudak készítése.

Hozzávalók

60 dkg liszt
2 tojás sárgája
4 dl tej
2 marok cukor
5 dkg élesztő
1 csipet só
5 dkg margarin (szoba-hőmérsékletű)

+ 1 tojás a kenéshez

Töltelékhez
15 dkg margarin (szoba-hőmérsékletű)
3 evőkanál kakaópor
20 dkg cukor

Elkészítés

A tészta gyakorlatilag a bejgli tésztája, így az elkészítés is ugyanaz. A liszthez hozzákeverem a sót. A tejet langyosra melegítem, belekeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd szétnyomkodom, hogy szinte beleolvadjon a tejbe, ezután hozzáadom a tojások sárgáját és azt is elkeverem benne. Természetesen mindent kézzel csinálok, ahogy mamám tanította. Az így kapott masszát a lisztre öntöm és összekeverem, majd ahogy elkezd összeállni a tészta dagasztani kezdem. Ha esetleg nem elég lány a tészta tejjel segítek rajta, vagy ha túlságosan lágy akkor adok még hozzá lisztet. Mikor a tészta már összeállt kockánként belesimogatom a margarint. A két kezem közé veszek egy darab margarint, jól szétlapítom és úgy dörzsölöm bele a tésztába. Így folytatom, amíg elfogy a margarin majd tovább dagasztom. Mikor a tészta már elválik a tál falától letakarom egy konyharuhával és 1 órára meleg helyre teszem keleszteni. Ha jól dolgoztunk szinte kifut majd a tálból úgy megkel. Közben elkészítem a tölteléket. A szoba-hőmérsékletű margarint robotgéppel felhabosítom és hozzákeverem a cukrot és a kakaóport. Mikor a tészta megkelt lisztezett felületre borítom és három részre vágom. Mindhárom darabot ujjnyi vastagra nyújtom és megkenem a kakaós masszával, majd feltekerem. Így három rudat kapok, amiket mint a hajat szépen összefonok. Sütőpapíros tepsibe teszem, letakarva pihentetem 10 percet, addig előmelegítem a sütőt 150 °C-ra majd addig sütöm, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Nem ajánlott forrón fogyasztani, mert megüli az ember gyomrát. 

 

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése