Itt a cseresznyeszezon. Akinek gyümölcsfái vannak tudják mivel jár. Hirtelen beérik, majd ha nem vagyunk elég gyorsak a seregélyek megelőznek és akár egy éjszaka alatt képesek elpusztítani a termést. Na de ha elég gyorsak vagyunk egész télire megtömhetjük a kamrák polcait befőttel, a frizsider polcait pedig néhány doboz fagyasztott cseresznyével. És, ami a legfontosabb süthetünk valami finomat friss gyümölcsből, mert nincs is annál jobb. Az alábbi recept saját költemény, a kísérleti alanyok a kóstolást túlélték és felettébb elégedettek voltak az ízekkel.
Hozzávalók
40 dkg liszt
12,5 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
2 tojás
2 kanál tejföl
Töltelékhez
egy nagy tál magozott cseresznye
15 dkg cukor
1 dl víz
1 csomag eper ízű pudingpor
zsemlemorzsa
Elkészítés
A lisztben elmorzsolom a margarint, majd hozzákeverem a vaníliás cukrot, a porcukrot és a sütőport. Ezután jöhetnek a tojások és a tejföl, majd az egészet tésztává gyúrom. Amíg elkészítjük a tölteléket a tésztát a hűtőbe tesszük. A cseresznyét kimagvalom és egy edényben a cukorral felfőzöm. Mikor forr az 1 dl hideg vízben felkavarom a pudingport majd gyors mozdulatokkal a cseresznyéhez keverem. Addig kavarom, amíg besűrűsödik, majd leveszem a tűzről. Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszek, a tészta 3/4 részét kinyújtom és a tepsibe fektetem, majd megszórom zsemlemorzsával és elterítem rajta a tölteléket. A maradék tésztát rácsipkedem a töltelékre (rá is lehet reszelni, de elég puha a tészta így nehéz lesz)és 180°C-on sütöm, amíg a tésztadarabkák a tetején szépen megpirulnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése