Európa szerte azt hiszem nehéz
lenne találni olyan személyt, aki ne hallott volna, akár csak fél füllel is
Mrs. Lipton meggyes süteményéről. Bizony bizony, a Csengetett Mylord?
klasszikus édességéről van szó, aminek
az egész Meldrum ház a csodájára járt. Eszembe sem jutott, hogy
kipróbáljam tényleg annyira finom és ízletes-e, azt hittem csak egy filmes
trükk az egész. A minap azonban egy facebookos megosztás, majd az ebből indult
beszélgetésből kiderült, hogy nagyon is valódi. Azt is megtudtam, hogy a recept
az 1920-as évekből való, a süteményt pedig gyakran fogyasztották a délutáni tea
mellé. A receptet köszönöm Nikula Palinak, aki nélkül a meggyes süti valódisága
talán örök rejtély maradt volna számomra :)
Hozzávalók
35 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
17 dkg margarin
17 dkg porcukor
3 nagy tojás
3 evőkanál tej
25 dkg meggy
Elkészítés
A meggyet kimagozzuk és
hagyjuk lecsöpögni. Én fagyasztottat használtam, ezt sütés előtt vettem ki a hűtőből, kimérte kívánt mennyiséget és amíg a lisztben elmorzsoltam a vajat olvadni hagytam. Lisztben elkeverem a sót, a porcukrot és a
sütőport. Ezután a kockára vágott margarint belemorzsolom. A közben kicsit megolvadt meggyet
belekeverem a lisztes keverékbe. Erre azért van szükség mert így szépen egyenletesen eloszlik majd a tésztában és nem süllyed az aljára sütés közben. A tojásokat villával felverem és
hozzákeverem a tejet, majd az egészet ráöntöm a lisztes keverékre és egy keverő
kanállal jól összedolgozom. Egy kisebb tortaformát, vagy kenyérformát (én ezt használtam) kivajazok és lisztezek majd beleterítem a masszát. 150°C-ra előmelegített
sütőben bő egy órát sütöttem. Kell ennyi idő, hiszen a tészta eléggé sűrű nehezebben sül át.
Köszönöm a kedves szavakat , de nélkülem is rábukkantál volna eme remek sütire , előbb vagy utóbb... :)))
VálaszTörlés...inkább utóbb :)
Törlés