2016. december 21., szerda

SAJTOS ROPOGÓS CSIGA

Itt a karácsony és a sütést, főzést, bevásárlást, takarítást követő néhány napig tartó semmittevés. Megvan már a bejgli és a szokásos ünnepi vacsora, a mézeskalácsok is már az asztalt díszítik. A karácsonyfa égői ünnepi hangulatot adnak a háznak. Na de mégiscsak ott van az 2-3 nap, amikor végre nem kell csinálni semmit, csak társasjátékozni, filmet nézni, könyvet olvasni és nagyokat beszélgetni a meleg szobában. Éppen ehhez kell valami olyan, ami csak úgy ott van az asztalon és egy egy mondat között el lehet csipegetni. Ez a sajtos csiga éppen erre az alkalomra a legmegfelelőbb. Talán egy kicsit pepecs, mert gyúrni, kenni és göngyölni kell, de megéri, mert napokig eláll és tökéletes ropogtatni való. 

Hozzávalók

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
2 tojás
2 evőkanál  tejföl
1 teáskanál só

Krém
15 dkg reszelt sajt
15 dkg margarin

Elkészítés

A lisztbe elmorzsolom a margarint, majd hozzákeverem a sütőport és a sót, végül a tejföllel és a tojásokkal összegyúróm. Két cipót formálok a tésztából. Kicsit állni hagyom, addig elkészítem a krémet. A margarint robotgéppel fellazítom és hozzákeverem a reszelt sajtot. A cipókat kinyújtom kb. fél cm vékonyra, téglalap alakúra és mindkettőt megkenem a margarinos krémmel. Kicsit nehéz lesz kenni, de egy kisebb késsel nagyon jól el lehet oszlatni a tésztán. Mikor megkentem a tésztákat feltekerem, majd hidegre teszem állni egy kicsit. én az előszobába vittem ki, mivel ott nincs fűtés, viszont a nyáron sütjük akkor érdemes betenni a hűtő egy negyed órára, hogy egy kicsit megdermedjen, mert úgy könnyebb lesz szeletelni. A rudakat kb. fél cm-es darabokra szeletelem, az így kapott csigákat sütőpapíros tepsibe teszem, majd 180°C-os sütőben arany barnára sütőm. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése