Hát igen, most lebuktam. Rétes tésztát még nem készítettem. Valójában szándékozom megtanulni azt az igazi papírvékony fajtát, amit az asztalon kézzel huzigálnak és úgy nyújtanak vékonyra. Ahhoz viszont egyrészt idő kell, másrészt kedv. Most se időm, se kedvem nem volt az újra így hát maradt a jól bevált előre gyártott "bolti" réteslap, amit így csak meg kellett tölteni és kisütni. Ezen kívül nem maradok rétes nélkül szilveszterre és láthatja a nagyvilág, hogy bizony nem bűn használni néhány okosan kitalált előre gyártott alapanyagot. Azért a dagasztógép még mindig a begyemben van, ahhoz semmi szín alatt nem folyamodnék!
▼
2016. december 29., csütörtök
2016. december 22., csütörtök
BACONOS CSIRKEMÁJ
A baconbe göngyölt csirkemáj sosem hiányozhat az ünnepi asztalról. Éppen olyan tartozéka a karácsonyi menünek akárcsak a kacsasült párolt almával. Az elkészítése sem bonyolult, igaz kicsit pepecselős, amíg megkenjük és betekerjük, viszont utána semmi más dolgunk nincs vele, mint gyorsan megsütni és megenni. Akár szilveszteri hidegtálakra is tökéletes, hiszen hidegen is nagyon ízletes. Semmi bonyolult faxni, akár kezdők is nekieshetnek, tuti biztos a siker. Egy dologra ügyeljünk semmiképpen ne sózzuk meg sütés előtt mivel attól , mint ahogyan a májaknál ez szokás megkeményedhet, viszont én utána sem szoktam mivel a bacon elég sós így átveszi az ízét.
2016. december 21., szerda
SAJTOS ROPOGÓS CSIGA
Itt a karácsony és a sütést, főzést, bevásárlást, takarítást követő néhány napig tartó semmittevés. Megvan már a bejgli és a szokásos ünnepi vacsora, a mézeskalácsok is már az asztalt díszítik. A karácsonyfa égői ünnepi hangulatot adnak a háznak. Na de mégiscsak ott van az 2-3 nap, amikor végre nem kell csinálni semmit, csak társasjátékozni, filmet nézni, könyvet olvasni és nagyokat beszélgetni a meleg szobában. Éppen ehhez kell valami olyan, ami csak úgy ott van az asztalon és egy egy mondat között el lehet csipegetni. Ez a sajtos csiga éppen erre az alkalomra a legmegfelelőbb. Talán egy kicsit pepecs, mert gyúrni, kenni és göngyölni kell, de megéri, mert napokig eláll és tökéletes ropogtatni való.
2016. december 11., vasárnap
GOMBÁS-TEJFÖLÖS HÚSGOLYÓK
Néha kell egy kis változatosság. Persze a megszokott ízeknél nincs jobb, hiszen abban sosem csalódunk, igazából a rutin miatt már elrontani sem tudjuk. Na de éppen ezért kell néha újítani. Én is éppen ezt tettem. Összegyúrtam az agyamban néhány ételt és ízvilágot, na meg persze az igazsághoz is hozzátartozik, hogy vettem egy kiló gombát a tescoban akciósan (nem mondom meg mennyiért vettem, nem akarom, hogy bárki infarktus közeli állapotba kerüljön, viszont annyit elárulok, hogy nagyon érdemes figyelni az akciós polcokat!) Szóval adott volt egy tetemes mennyiségű gomba, aminek a fele persze kirántásra került, de még ott volt a másik fele, ami a kísérletezéshez tökéletesen megfelelt. Így született meg az alábbi étel.
2016. december 6., kedd
ÜVEGBE ZÁRT SZERETET KARÁCSONYRA
Karácsonykor nem igazán kísérletezek új ízekkel, hiszen ott vannak a jól bevált receptek, amik nélkül nem lenne igazi sem a karácsonyi ebéd, sem az azt követő éjszakába nyúló társasozás. De a lényeg valójában nem is ez, hanem, hogy ilyenkor körbeüli a nagy család a terített asztalt és jóízű beszélgetések közben csakis egymásra figyelünk. Azért mégiscsak akad itt valami újdonság, valami meglepetés, aminek az értékét a rengeteg szeretet adja, amivel készítjük. Ez az üvegbe zárt süti. Valójában csak az alapanyagok egy része kerül az üvegbe, de elkeverve tojással és margarinnal egy igazán finom édességet kapunk. Én ezt készítem ajándéknak a fa alá.
Minden olvasómnak kívánok békés, boldog, szeretetben és örömökben gazdag karácsonyt!