Szezámmag, mák és sajt, azt hiszem ez a párosítás már eleve jót sejtet. És valóban, a végeredmény finom és ínycsiklandó. Bár így utólag azt hiszem ezt a formát omlós ropogtatni valókon is kipróbálom majd. Persze az íz a fontos végső soron, de azért az sem mindegy, hogy ez milyen formában ölt testet. És az sem elhanyagolható, hogy nem kell nyújtani, meg deszkát lisztezni, nincs fölösleges "koszolás" a konyhában, csak egy kés kell és a kezünk a megformáláshoz.
Hozzávalók
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
5 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
Tetejére
1 tojás
szezámmag, mák
Elkészítés
Tálba szórom a lisztet, a sót, reszelt sajtot és belevágom a
margarint. A tejet meglangyosítom a cukorral. A tálban lévő egyveleg közepén
mélyedést készítek, ebbe öntöm a langyos tejet és belemorzsolom az élesztőt,
majd jól összegyúrom az egészet. Fél órát meleg helyen kelesztem. Mikor megkel
átgyúrom és újabb fél órát kelesztem. Mikor megkel a tészta ketté vágom és
mindkét felét 24 darabra vágom. A kis darabokat kézzel megsodrom és a két végét
ellentétesen csavarva formázom. Tepsibe teszem, megkenem tojással majd
megszórom mákkal és szezámmaggal és 180°C-on sütöm amíg aranybarna lesz a
teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése