2016. június 5., vasárnap

SAJTOS KANYARGÓ

Szezámmag, mák és sajt, azt hiszem ez a párosítás már eleve jót sejtet. És valóban, a végeredmény finom és ínycsiklandó. Bár így utólag azt hiszem ezt a formát omlós ropogtatni valókon is kipróbálom majd. Persze az íz a fontos végső soron, de azért az sem mindegy, hogy ez milyen formában ölt testet. És az sem elhanyagolható, hogy nem kell nyújtani, meg deszkát lisztezni, nincs fölösleges "koszolás" a konyhában, csak egy kés kell és a kezünk a megformáláshoz. 

Hozzávalók

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
5 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt

Tetejére
1 tojás
szezámmag, mák

Elkészítés


Tálba szórom a lisztet, a sót, reszelt sajtot és belevágom a margarint. A tejet meglangyosítom a cukorral. A tálban lévő egyveleg közepén mélyedést készítek, ebbe öntöm a langyos tejet és belemorzsolom az élesztőt, majd jól összegyúrom az egészet. Fél órát meleg helyen kelesztem. Mikor megkel átgyúrom és újabb fél órát kelesztem. Mikor megkel a tészta ketté vágom és mindkét felét 24 darabra vágom. A kis darabokat kézzel megsodrom és a két végét ellentétesen csavarva formázom. Tepsibe teszem, megkenem tojással majd megszórom mákkal és szezámmaggal és 180°C-on sütöm amíg aranybarna lesz a teteje. 

 

 

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése